Linkovi

Berluskonijeva podrugljiva primedba  izazvala srdžbu širom Evrope - 2003-07-03


Italijanski premijer Silvio Berluskoni i nemaèki kancelar Gerhard Šreder razgovaraæe telefonom dok raste pritisak na Berluskonija da se zvanièno izvini za primedbu u Evropskom parlamentu da bi nemaèki poslanik Martin Šulc trebalo da tumaèi filmsku logu èuvara nacistièkog koncentracionog logora. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Brisela Rodžer Vilkison, Berluskonijeva podrugljiva primedba je izazvala srdžbu širom Evrope i diplomatski spor izmedju Italije i Nemaèke.Nemaèki kancelar Šreder je zahtevao pred èlanovima Bundestagu da se italijanski premijer Berluskoni zvanièno izvini zbog svoje primedbe.

“ Želim da ovaj donji dom ukaže da je to poredjenje sa takvom sadržinom za nas potpuno neprihvatljivo ...i oèekujem da se italijanski premijer izzvini zbog svog neprihvatljivog poredjenja.“

No, premijer Berluskoni nije nièim nagovestio da æe se izviniti zbog svoje primedbe koja je juèe narušila njegov prvi nastup u Evropskom parlamentu u svojstvu predsedavajuæeg Evropske Unije. Italija je preuzela prekjuèe rotirajuæe predsedništvo u Evropskoj uniji. Premijer Berluskoni je optužio italijansku opoziciju levo od centra da je podstakla kritkovanje od strane nekoliko èlanova Evropskog parlamenta u Strasburu dok je izlagao prioritete Italije kao predsedavajuæeg Evropskom unijom. Medju tim kritièarima je bio i nemaèki socijaldemokrata Martin Šulc koji je osudio Berluskonija zbog korišæenja imuniteta da bi izbegao optužbe za korupciju pred italijanskim sudom. Šulc je takodje zamerio Berluskoniju zbog sukoba interesa jer je i dalje vlasnik veæine privatnih italijanskih televizijskih stanica, iako je premijer. Lideri u Evropskom parlamentu se nisu složili o tome da li bi i oni trebalo da zahtevaju Berluskonijevo izvinjenje. No, vodja socijalistièkog bloka u Evropskom parlamentu Enrike Baron Krespo je naglasio da je potrebno da se Berluskoni izvini da njegovo predsedavanje Evropskom unijom ne bi bilo neuspešno.

“Imamo mnogo posla i još uvek se nadamo da æe italijansko predsedavanje, tradicionalno proevropsko, moæi da prebrodi ovu situaciju. Smatramo da bi uz zvanièno izvinjenje mogli da radimo i da pokušamo da promenimo neprihvatljivo ponašanje italijanskog premijera.“

Italijanska vlada je ukazala da su Šulcove zamerke uvredile Berluskonija. Jasno je, medjutim, da italijanska vlada želi da što pre uguši gnev koji je izazvala Berluskonijeva primedba na raèun Šulca. Berluskonijev zamenik Djanfranko Fini, èija stranka je izrasla iz pepela italijanskog fašistièkog pokreta, tvrdi da je Šulc izazvao Berluskonija , ali smatra da bi Berluskoni trebalo da se izvini.

XS
SM
MD
LG