Linkovi

Odnos SAD prema Africi - 2003-07-03


Predsednik Džordž Buš u ponedeljak treba da otputuje u Afriku, gde æe posetiti Bocvanu, Nigeriju, Senegal, Južnoafrièku Republiku i Ugandu. Amerièki predsednik æe narodima tih zemalja predoèiti da æe Sjedinjene Države predano pružati pomoæ za postizanje mira, u borbi protiv bolesti i radi poboljšanja života.

“Ta je predanost dugoroèna. I poznato mi je koliko su teške prepreke koje treba prevaziæi. Izgradnja demokratije nije laka ni u jednom društvu. Još je teže u društvima pogoðenim ratom, ili zakoèene korupcijom. Obeæano slobodno tržište znaèi malo kada su milioni nepismeni i gladni ili umiru od bolesti koje se mogu leèiti. Afrikanci mogu prevaziæi te probleme. Dok æe Sjedinjene Države i druge zemlje biti uz njih”.

Predsednik Buš je ukazao da godišnje hiljade Afrikanaca gine u regionalnim konfliktima - poput onih u Kongu, Liberiji, Sudanu i drugde.

“Te ratove èesto podstièu režimi koji daju oružje i pružaju utoèište pobunjenièki grupama koje se bore u susednim zemljama. Ciklus napada i eskalacijebezobziran je i destruktivan, i mora se okonèati”.

Sjedinjene Države su u istoj meri privržene popravljanju zdrastva i obrazovanja u Africi. Amerièki Kongres je u maju ove godine odobrio 15 milijardi dolara u narednih pet godina za borbu protiv epidemije side, koja u svetu najteže pogaða Afriku. Sjedinjene Države æe tokom ove godine, takoðe, izdvojiti 800 miliona dolara za pomoæ u hrani Africi. No, predsednik Buš ukazuje - kako se izrazio - da “ napredak Afrike zavisi i od obrazovanja afrièke dece”.

“Èetrdeset dva miliona deèaka i devojèica širom pot-saharske Afrike nisu èak upisana u školi. Da bi Afrika ostvarila svoje pune potencijale, ta deca moraju dobiti priliku da uèe. Moja administracija æe izdvojiti 200 miliona dolara u narednih pet godina za obuku preko 420 hiljada nastavnika, za 250 hiljade stipendija namenjenih devojèicama i za preko 4 miliona udžbenika, koja æe biti dodeljena ðacima uAfrici. Sjedinjene Države su privržene uspeh u Africi jer, njeni narodi imaju pravo da žive u slobodi i dostojanstvu, i uèestvuju u napretku savremenog sveta.”

XS
SM
MD
LG