Linkovi

Vankuver izabran za domaæina Olimpijade 2010-e - 2003-07-03


Za mesto održavanja Olimpijskih igara 2010-e izabran je grad Vankuver, u Kanadi. Kako javlja novinar Glasa Amerike, Kreig Mek Kuloh, dok je rezultat objavljivan u èeškoj prestonici Pragu, nekoliko hiljada graðana slavilo je u Vankuveru.Desetak hiljada ljudi, koji su se okupili u najveæoj hali za hokej u Vankuveru, gde su pratili izbor preko ogromnih video ekrana, oduševljeno su reagovali na novosti iz Praga. Odluka da Olimpijske igre 2010-e budu dodeljene ovom dvomilionskom gradu na zapadnoj obali Kanade, predstavlja krunu petogodišnjih napora da se igre dobiju. Veliki broj takmièenja biæe održan u obližnjem mestu Visler, skijaškom odmaralištu koje se nalazi na oko 2 sata vožnje severno od Vankuvera.

Nakon saopštenja o izboru, masa je nagrnula u ulice u centru grada, gde su im se pridružili i drugi koji su direktan prenos izbora pratili u obližnjim hotelima i restoranima.

Delegati Meðunarodnog olimpijskog komiteta glasali su za Vankuver u drugom krugu. Konkurent Vankuveru bio je grad Pjongèeng, iz Južne Koreje, koji je dobio samo 3 glasa manje. U iznenaðujuæem razvoju dogaðaja, dotadašnji favorit, austrijski grad Salcburg, eliminisan je u prvom krugu glasanja, pošto je osvojio samo 16 glasova.

Korporacija za kandidaturu Vankuvera, koja je za Meðunarodni olimpijski komitet organizovala prezentaciju grada, sada æe biti ugašena, a formiraæe se lokalni organizacioni komitet. Do sadašnji troškovi dobijanja igara iznose oko 25 miliona dolara. Oèekuje se da æe ukupna cena organizacije igara iznositi oko milijardu dolara, što bi trebalo da bude pokriveno prihodima u istom iznosu, od èega æe najveæi deo doæi od televizijskih kompanija kao nadoknada za pravo prenosa Olimpijskih igara.

Glavni graðevinski radovi, kao i osavremenjenje infrastrukture - poput poboljšanja pristupnih puteva, poèeæe u naredne dve godine. Poslednje olimpjske igre, u Kanadi, održane su u zimu 1988 godine, kada je Kalgari bio domaæin Zimske olimpijade, a pre toga èak 1976, kada je u Montrealu odžana letnja Olimpijada.

XS
SM
MD
LG