Linkovi

Huard Din postaje ozbiljan kandidat za Belu kuæu - 2003-07-02


Hauard Din možda još nije široko poznat u zemlji, ali se èini da postiže uspeh u nastojanju da izmeni taj utisak. Njegov izborni štab je veoma efikasno koristio internet u akcijama prikupljanja novca i organizovanju hiljada dobrovaljaca širom zemlje. Din je tokom protekla tri meseca prikupio oko sedam miliona dolara, što je više od bilo kog drugog od preostalih osam demokratskih predsednièkih aspiranata. Obièno se smatra da je sposobnost prikupljanja novca za predizbornu kampanju glavni znak da neèije šanse kao kandidata rastu ili opadaju i stoga je oèigledno da Din stièe sve više pristalica medju liberalnim demokratama. Bivši guverner je skrenuo na sebe pažnju na samom poèetku snažnim protivljenjem ratu u Iraku. Tokom nedavnog uèešæa u programu tv mreže NBC, Din je kritikovao administraciju predsednika Buša zbog preterane spremnosti da upotrebi vojnu silu umesto diplomatije u suoèavanju sa protivnicima u svetu.

”Moramo da usvojimo drugaèiji pristup tako da ne guramo u stranu svakog ko se ne slaže sa nama, veæ da pokušamo da rešimo neke stvari diplomatskim sredstvima”.

Drugi demokrate koji takodje beleže uspeh u prikupljanju fondova za izbornu kampanju, su senator iz Masaèusetsa, Džon Keri i senator iz Severne Karoline, Džon Edvards. Za njima donekle zaostaju kongresmen iz Mizurija, Rièard Gephart, i senator iz Konetikata, Džozef Liberman. Medjutim, uprkos Dinovom uspehu, niko od demokrata ne može ni da se približi rekordu koji je postavio predsednik Buš, koji je veæ sakupio 30 miliona dolara za svoju predizbornu kampanju. Smatra se da bi do sledeæe godine predsedniik mogao da sakupi oko 200 miliona dolara. To æe svakako biti od koristi dok se demokratski aspiranti budu medjusobno takmièili na primarnim izbornima i stranaèkim skupovima poèetkom sledeæe godine. Predsednik Buš æe tada imati moguænost da obilno koristi tv oglase hvaleæi svoja dostignuæa dok æe demokrate biti usredredjene na medjusobne obraèune.

XS
SM
MD
LG