Linkovi

Najava proširenja ”crne liste“ - 2003-07-02


Bivši komandant Oslobodilaèke vojske Kosova, Hašim Tacci, danas æe se u Briselu sastati sa evropskim šefom za bezbednost i spoljnu politiku, Havijerom Solanom. Solanina kancelarija je najavila da je na dnevnom redu poèetak dijaloga izmeðu Beograda i Prištine oko praktiènih pitanja. Dolazak Taèija u Brisel; kod Solane, usledio je vrlo brzo nakon što je ovaj kosovski lider bio uhapšen u Maðarskoj, a zatim, na zalaganje visokih predstavnika meðunarodne zajednice, pušten. Druga vest iz Brisela odnosi se na juèe objavljenu "crnu listu", odnosno spisak imena lica kojima EU zabranjuje ulazak u blok svojih zemalja zbog toga što pomažu haškim beguncima Karadžiæu i Gotovini.

Prema reèima visokog evropskog diplomate koji je imao uvid u ceo dosije oko crne liste, bilo je "sasvim normalno" da se na tom spisku naðe i ime Milana Lukoviæa, koga traži i Interpol.

Podsetimo da se Lukoviæ-Legija, glavni osumnjièeni za atentat na srpskog premijera Djinðiæa, u kratkim obrazloženjima u internom dokumentu EU, dovodi u vezu i sa Radovanom Karadžiæem i s Antom Gotovinom, koga Tribunal traži zbog zloèina nad srpskim civilima.

Visoki izvor odbio je da komentariše "više od onoga što je novinarima dato na uvid." Prema reèima sagovornika Glasa Amerike, ova lista nije konaèna ni u pogledu imena, ni u pogledu "mehanizama". Evropska unija sada razmatra kakve dodatne mere bi još mogle da se primene na one koji pomažu haškim beguncima. To bi moglo biti zamrzavanje sredstava tih lica u inostranstvu, najavio je on.

Meðutim, u Briselu takoðe saznajemo da su dve-tri reèenice koje su izašle u javnost ispod imena svakog od 14 lica navedenih na crnoj listi, i koje su mediji preneli, "samo deo" veæeg obaveštajnog materijala. Taj materijal prošao je kroz mnoge instance, i radne timove, i ono što je objavljeno, pa dakle i deo koji se odnosi na Lukoviæa, Gotovinu i Karadžiæa, je usaglašen izmeðu zemalja èlanica. Upravo zato što su informacije dolazile s raznih strana, moguæe je da na tom spisku ima nekih grešaka materijalne prirode, ali, gledano politièki, spisak i namera koja stoji iza njega su "van sumnje", potvrdio je briselski izvor.

Iz Brisela Ines Sabaliæ

XS
SM
MD
LG