Linkovi

Makedonija na dobrom putu - 2003-07-01


Uèesnici panel rasprave-komandant Albanske nacionalne armije u vreme oružanog konflikta 2001. godine, a danas lider Demokratske unije za integracije koja je manji koalicioni partner u makedonskoj vladi, Ali Ahmeti, zatim ambasador Makedonije u Vašingtonu Nikola Dimitrov i bivši predstavnik OEBS-a u Makedoniji ambasador Robert Frovik - saglasni su u ocjeni da se Ohridski mirovni sporazum dosljedno primjenjuje i da mir u zemlji više nije sporan. Ali Ahmeti je, izmedju ostalog, ocijenio da æe upravo brza i sveobuhvatna primjena sporazuma onemoguæiti ekstremiste na obje strane da ugroze proces stabilizacije i integracije zemlje u evroatlanske strukture. Ahmeti je rekao da njegova Demokratska unija za integracije u koaliciji sa socijaldemokratama premijera Branka Crvenkovskog relativno uspješno ostvaruje zacrtani program reformi, ekonomskog oporavka i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Veoma sam ohrabren èinjenicom da je Sporazum na snazi veæ dvije godine, da su održani demokratski izbori, i da je uprkos velikom broju problema, zabilježen spor ali konstantan napredak. Ohrabren sam i zbog toga što se implementacija sporazuma, kao i ekonomski oporavak zemlje dogadjaju uprkos tome što je ovo vrijeme loših globalnih ekonomskih prilika koje samo dodatno otežavaju progres. Èini mi se da je Makedonija na pravom putu i ako na njemu ostane, bicemo svjedoci mnogo bolje situacije u toj zemlji što æe je na kraju uèiniti spremnom za evropske i evroatlanske integracije,“ kaže za naš program Bivši predstvnik OEBS-a u Makedoniji, ambasador Robert Frovik.

Ambasador Makedonije u Vašingtonu Nikola Dimitrov, koji je u vrijeme oružanih sukoba 2001. godine bio savjetnik makedonskog predsjednika za nacionalnu bezbjednost, tokom panel rasprave posebno je naglasio znaèaj povratka velikog broja raseljenih lica i jaèanje institucija pravne države. Ambasador Dimitrov je ocijenio i da se od kako je Makedonmija 1991. godine proglasila državnu nezavisnost položaj manjinskih naroda i njihova zastupljenost u državnim institucijama konstantno poboljšavala.

Uèesnici skupa su takodje govorili i o ovogodišnjem popisu stanovništva koji æe biti realizovan uz pomoæ medjunarodne zajednice i koji æe, kako je ocijenjeno, imati veliki znaèaj za implementaciju evropskih standarda u zaštiti prava manjinskih naroda.

XS
SM
MD
LG