Linkovi

Danijel Server o posljedicama eventualnog nepotpisivanja sporazuma sa Sjedinjenim državama - 2003-07-01


Sigurno je da bi eventualno nepotisivanje sporazuma o izuzeæu amerièkih državljana, negativno uticalo na bilateralne odnose Vašingtona i Beograda. To bi, po mišljenju direktora Balkanske Inicijative u amerièkom Institutu za mir, trebalo da imaju na umu vlasti u Srbiji i Crnoj Gori kada budu donosile definitivnu odluku o tome da li æe potisati sporazum sa Sjedinjenim državama. Sa Danijelom Serverom razgovarao je kolega Alen Mlatišuma:

”Ne bih u ovom trenutku davao nikakve savjete vlastima u Beogradu - mislim da Sjedinjene države imaju pravo da zahtijevaju potpisivanje takvih sporazuma i drago mi je što vidim da su neke od zemalja stavile potpis na bilateralni sporazum sa Vašingtonom. Pred vladom u Beogradu je vrlo komplikovana odluka, ali o tome moraju odluèiti sami“.

Danijel Server ipak upozorava na posljedice eventualnog nepotpisivanja sporazuma sa Sjedinjenim državama:

”Mislim da je veoma jasno da bi bilo mnogo bolje nastaviti bilateralnu vojnu saradnju koja je bitno uticala na popravljanje odnosa izmedju dvije države i koja æe imati veliki znaèaj za buduæe odnose Srbije i Crne Gore sa Sjedinjenim državama. Tako da mogu da kažem da sigurno neæe biti od pomoæi ukoliko Beograd odluèi da ne potpiše sporazum. Na drugoj strani, jasno je da su Srbija i Crna Gora izložene snažnom pritisku Evropske unije da sporazum ne potpisuju“.

Direktor Balkanske inicijative u amerièkom Institutu za Mir u razgovoru za naš program kaže da odluka o eventualnom nepotpisivanju sporazuma sa Sjedinjenim državama neæe uticati na prijem Srbije i Crne Gore u program Partnerstvo za Mir. O tome æe se, po njegovim rijeèima, odluèivati na osnovu sveobuhvatne reforme oružanih snaga i potpune saradnje sa Sudom za ratne zloèine u Hagu.

XS
SM
MD
LG