Linkovi

Bliskom istoku potrebno slobodno tržište - 2003-06-30


Slobodna trgovina i otvoreno tržište imaju dugu istoriju na Bliskom istoku. “Kuran” podstièe muslimane da meðusobno trguju. Bliski istok je vekovima bio najprometniji bazar na svetu, na sredini ”puta svile” - koji se protezao od Zapadne Evrope sve do Kine. Meðutim razorni ratovi, loše voðena ekonomska politika i brutalno gušenje slobode u mnogim arapskim zemljama, odsekli su Bliski istok od današnje globalne ekonomije. Udeo bliskoistoènog regiona u globalnoj ekonomiji je meðu najnižim u svetu. Prema podacima Ujedinjenih nacija, Bliski istok je tokom 1990-tih privlaèio manje od jedan odsto ukupnih svetskih ulaganja. Za ekonomske promene u arapskim zemljama biæe potrebno vreme. Meðutim, Sjedinjene Države su rešene da pomognu u uspostavljanju slobodnog tržišta u regionu. Uistinu, predsednik Buš predlaže da se u narednih deset godina uspostavi amerièko-bliskoistoèna zona slobodne trgovine. Na osnovu te inicijative, sporazumi o slobodnoj trgovini izmeðu Sjedinjenih Država i pojedinaènih arapskih zemalja, bili bi osnova sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu. Rekonstrukcija i ponovno otvaranje Iraka ka svetu, takoðe predstavljaju dobru priliku, prema reèima predstavnika amerièke Trgovinske komore Roberta Zoilika:

“Ocenili smo da je važno ne samo osigurati bezbednost u vojnom smislu, nego takoðe iskoristiti to kao temelj za nove moguænosti u nadi da se ceo region ojaèa“.

Žitelji arapskih zemalja se pitaju zbog èega njihov region, nekada centar trgovine, danas gotovo da nema nikakve koristi od moderne globalizacije. Robert Zoilik je ukazao da “Sjedinjene Države pružaju ruku partnerstva svim zemljama Bliskog istoka koje žele slobodu i spremne su da sruše bedeme siromaštva i protekcionizma koji su toliko dugo držali njihov region u izolaciji”.

XS
SM
MD
LG