Linkovi

Umrla Ketrin Hepburn - 2003-06-30


Plahovita, nezavisna liènost koja je prožimala brojne uloge koje je Ketrin Hepburn igrala, potièe iz njenog detinjstva. Gospoða Hepburn se rodila 12-og maja 1907, u mestu Hartford u saveznoj državi Konetikat. Njeni roditelji su bili otvoreni borci za rešavanje brojnih socijalnih problema.

HEPBURN: “Ja sam pravi proizvod mojeg oca i majke, koji se nièega nisu bojali. Oni su bili socijalisti koji su se doselili u kraj naseljen republikancima, pa su se bunili zbog trgovine belim robljem, prostitucije, èonjenice da žene nisu imale pravo glasa, kao i zbog prava na abortus i vanbraèno roðene dece. Ja sam odrasla u takvoj atmosferi. Nemoj da se bojiš”

Nakon takvog idilènog i stimulativnog detinjstva, gospoða Hepburn se upisala na koledž Brajan Mor, u blizini Fildelfije, gde se odmah zainteresovala za glumu.

HEPBURN: “Trebalo je da studiram medicinu. Meðutim poèela sam da glumim. Ne znam baš taèno kako se to dogodilo. Mislim da se jednostavno dogodilo, iako nisam baš bila luda za pozorištem.”

Od tada poèinje njena karijera.

HEPBURN: “Radila sam ono što sam želela, a onda kada sam slušala druge – što sam morala zbog novca – onda uopšte nisam bila dobra.”

Nakon dvogodišnje pauze, Ketrin Hepburn se trijumfalno vratila na Brodvej 1939-e, u komediji o visokom društvu, koju je napisao Filip Beri, kako bi do iskoristio njenu liènost i glumaèki stil.

(Insert iz filma "Filadelfijska prièa")

Tracy: "Good Morning. Stop that music. I'm terribly sorry to have kept you waiting, but there has been a slight hitch in the proceedings. I've made a terrible fool of myself, which isn't unusual. And my fiance, my fiance that was that is, he thinks we better call it a day, and I quite agree with him. Uh, eh, Dexter, Dexter, what next? ..." Dexter: "Three years ago I did you out of a wedding in this house by eloping to Maryland." Tracy: "Two years ago, ..."

(Kraj inserta)

Uloga Trejsi Lord u filmskoj verziji “Filadelfijske prièe” donela je gospoði Hepburn novu nominaciju za Oskara.

(Insert iz filma "Filadelfijska prièa")

Dexter: "... Which was very bad manners." Tracy: "Which was very bad manners." Dexter: "But I hope to make it up to you by going through with it now, as originally planned." Tracy: "But I hope to make it up to you by -- by going beautifully through with it now, as originally and most beautifully planned."

(Kraj inserta)

Naredna uloga, u filmu snimljenom 1942-e godine, oznaèila je poèetak njene profesionalne i liène veze, koja je potrajala cele 3 decenije. U filmu “Žena godine” gospoða Hepburn je igrala hladnu, sofisticiranu urednicu jednog èasopisa, koja otkriva svoju humaniju stranu zahvaljujuæi grubom sportskom uredniku, koga je igrao Spenser Trejsi.

(Insert iz filma "Žena godine")

Hepburn: "Isn't the sports department downstairs?" Tracy: "Why, yes, I guess it is." Hepburn: "Then, aren't you going in the wrong direction?" Tracy: "Maybe I am. Are you always much too busy?" Hepburn: "What for?" Tracy: "I was wondering about this afternoon." Hepburn: "Sorry." Tracy: "Tomorrow afternoon maybe?" Hepburn: "What is on your mind?" Tracy: "I'd like to take you to a baseball game." Hepburn: "Okay."

(Kraj inserta)

Film “Žena godine” bio je prvi u seriji od 9 filmova koje su Spenser Trejsi i Ketrin Hepubrn radili zajedno. Saradnja sa gospodinom Trejsijem dala je novu dimenziju njenim ulogama. Spenser Trejsi je, kao glumac, imao prirodan i neiskvaren stil, i ona njemu pripisuje uspeh koji je postigla u pojednostavljenju svoje glume.

HEPUBRN: “Sve ono spoljne, sve ono veštaèko, mislim da nema velikog znaèaja. Ono što želim da kažem je da nas privlaèi neèija srž, zar ne? Pa zato mislim da to znaèi pojednostavljenje.”

Van filmskog ekrana, Ketrin Hepburn i Spenser Trejsi – koji je bio katolik i oženjen, imali su romantiènu vezu koja je sve vreme ostala privatna. Nisu se pojavljivali zajedno u javnosti, pa iako su skoro svi u Holivudu znanli za njihovu vezu, niko o njoj nije govorio – èak ni urednici žute štampe. Ketrin Hepburn napominje da brak nikada nije bio ni razmatran.

HEPBURN: “Nije to bilo zbog toga što je on bio katolik. Šta više, njegov brak je bio završen mnogo pre nego što je mene sreo. Njegova supruga, Luiz Trejsi je bila u nezgodnoj situaciji. Ceo život je posvetila odgoju dece – a sin im je bio gluv. Ona je bila jako aktivna u pomaganju drugima koji su imali teškoæa sa sluhom. Njoj je bilo važno da bude supruga Spensera Trejsija. Meni to nije bilo znaèajno.”

Tokom 50-ih godina prošlog veka, gospoða Hepburn je jiš 2 puta nominovana za Oskara. 1952-e nominovana je za ulogu misionarke u filmu “Afrièka kraljica, u kome je igrala sa Hemfrijem Bogartom, a 3 godine nakon toga za ulogu u filmu “Leto”. Poèetkom 1960-ih, Ketrin Hepburn je prekunla karijeru kako bi se starala o obolelom Spenseru Trejsiju. 1967-e je uspele da ga ubedi da igra u filmu “Pogodi ko dolazi na veèeru”, u kome su oni igrali slobodoumne roditelje, èija æerka želi da se uda za lekara koji je crnac.

(Insert iz filma "Pogodi ko dolazi na veèeru?")

Hepburn: "You know for us it's all been great, but you know what was the best time of all? It was in the beginning, when everything was a struggle, and you were working too hard and worried and sometimes frightened. And there were times when I felt I really knew I was a help to you. That was the very best time of all, for me."

(Kraj inserta)

Taj film je gospoði Hepburn doneo drugog Oskara za najbolju žensku ulogu. Meðutim tu radost je pomutila smrt Spensera Trejsija, koji je umro ubrzo po završetku snimanja. Kako bi prevazišla tugu, gospoða Hepburn se ponovo bacila na posao – tako da je u par narednih godina igrala u 2 filma i u brodvejskom mjuziklu. Za ulogu Eleonore, u filmu “Zima jednog lava”, u kome je nastupala sa Piterom O Tulom, koji je igrao engleskog kralja Henrija drugog, Ketrin Hepurn je nagraðena sa 3-im Oskarom. Naredni trijumf je zabeležila 1981-e, kada je zajedno sa Henrijem Fondom – kada su oboje imali po 70 godina – dobila nobog Oskara za film “Na zlatnom jezeru”.

(Insert iz filma "Na zlatnom jezeru")

Hepburn: "Listen to me, Mister. You're my knight in shining armor, and don't you forget it. You are going to get back on that horse, and I am going to be right behind you, holding on tight, and away we are going to go, go, go." Fonda: "I don't like horses." Hepburn: "Hahah."

(Kraj inserta)

Kada je govorila o svojoj izuzetno uspešnoj karijeri, gospoða Hepburn je zadržala onaj poznati direktan pristup, koji je bio karakteristièan za veliki broj njenih uloga.

HEPBURN: “Znate – mislim da sam sve te uloge igrala na isti naèin, zar ne? Tako mi govore. Neki ljudi su jako dobri karakterni glumci. Ja ne. Ja imam glas. Imam izgovor. Naèin na koji govorim, naèin na koji gledam. Takva sam. To se ne menja. Zato morate da budete sigurni da je izbor glumaca kako treba!”

Istini za volju, mali broj glumica je bio tako uspešan u toliko filmova. Sve u svemu, Ketrin Hepburn je imala malo toga za èim je mogla da žali – bilo u privatnom ili u profesionalnom životu.

HEPBURN: “Imala sam divan život. Imala sam jako sreæan život. Jako sreæan”

Èetvorostruka dobitnica Oskara, Ketrin Hepburn umrla je u nedelju, 29. juna, u 97-oj godini života.

XS
SM
MD
LG