Linkovi

Avganistanska prelazna vlada ostvaruje napredak - 2003-06-28


Godinu i po dana nakon svrgavanja ekstremistièkog režima Talibana, avganistanska prelazna vlada ostvaruje napredak. Izbori su predviðeni za juni 2004. godine. Trgovina se i dalje proširuje. Prema procenama Svetske banke, stopa rasta avganistanske privrede u 2002. godini iznosila je 10 odsto. Stotine amerièkih privrednika uèestvovalo je na nedavnoj konferenciji ulagaèa za Avganistan koji je organizovao amerièki Sekretarijat za trgovinu, što uliva nadu za obnovu te zemlje. I nova avganistanska nacionalna armija razmestila je svoje prve obuèene jedinice. Sjedinjene Države u saradnji sa Nemaèkom obezbeðuju program za obuku i opremanje avganistanske policije. Koalicija koju predvode Sjedinjene Države obnovila je preko 70 bolnica, klinika i centara za žene. Takoðe je u toku popravka puta koji povezuje Kabul, Kandahar i Herat. Obnova Avganistana iziskuje poštovanje ljudskih prava i vladavinu zakona. Avganistanci sada izraðuju nacrt novog ustava koji æe postaviti standarde civilnih i politièkih prava te zemlje. Amerièki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld je istakao da koalicija neæe dozvoliti da Taliban ili Al Kaida ponovo preuzmu Avganistan:

“Imate zemlju sa slabo èuvanim granicama na severu, istoku, jugu i zapadu. Imate ljude u Iranu koji žele uticaj u zapadnom delu zemlje. U Pakistanu postoje oni koji mogu da se prebacuju preko avganistansko-pakistanske granice kao da granica tu uopšte ne postoji. Naši ljudi u Avganistanu postojano rešavaju taj problem”.

Sjedinjene Države æe ove godine izdvojiti skoro milijardu dolara za obnovu i humanitarnu pomoæ Avganistanu. Sjedinjene Države i njihovi prijatelji i saveznici radiæe zajednièki na tome da Avganistan bude slobodan i stabilan.

XS
SM
MD
LG