Linkovi

Merilin Monro - 2003-06-28


Pravo ime Merilin Monro bilo je Norma Džin Bejker. Posle veoma nesreænog detinjstva koje je provela po domovima i raznim porodicama, Norma se u 16-oj godini udala za mornara. Posle braka koji nije dugo trajao, Norma je od brinete postala platinasta plavuša i žena pod imenom Merilin Monro. Njena želja da postane holivudska glumica, ostvarila se posle karijere pin-ap devojaka koje su se slikale za razne èasopise i postere. U 26-oj godini Merilin Monro je bila jedna od najpoznatijih žena u Holivudu, ali i na svetu.

”I dalje velika zainteresovanost javnosti za Merilin Monro može da se objasni sledeæim razlozima: Njen uzbudljiv život i tragièan kraj, veze sa poznatima i njen imidž izuzetno poželjne žene. Pedesetih godina prošlog veka, kada u Americi nije toliko potensiran imidž seks bombi, pojavila se Merilin Monro, za koju je jedan kritièar rekao da je bila zaobljena na pravim mestima. Odeæu je nosila kaop da je nije ni imala, a kada se kretala, èinila je to kao ni jedna zvezda pre nje. Njen glas je bio baršunast i blago promukao, i ona je postala ”Zlatna devojka“.

Merilin Monro je poèela filmsku karijeru u kompaniji Twentieth Century Fox, gde je uz pomoæ agenata poèela da radi na svom glumaèkoj umeæu i na promeni imidža. Operisala je nos, posle èega su joj i oèi izgledale veæe i poèela je da stavlja mnogo crvenog karmina. Uzimala je i èasove glume. Medjutim, uprkos tome, u kompaniji Twentieth Century Fox otpustili su je posle samo jedne uloge u kojoj je imala samo jednu repliku. Njen agent joj je pronašao posao za Columbia pictures, gde je u filmu "Ladies of the Chorus," otpevala dve pesme. Iako kritika nije bila stroga u oceni, Monro je ponovo dobila otkaz. U njenom sledeæem filmu Merilin je samo prošetala. "Love Happy" je nastao u saradnj sa braæom Marks, a kritika je bila veoma blagonaklona prema pojavi mlade plavuše. Holivud je poèeo da prièa o Merilin Monro.

Prva znaèajnija uloga Merilin Monro bila je u filmu ”Džungla na asfaltu“ u režiji Džona Hjustona, koji je bio veoma zadovoljan njenom izvedbom. Uloga Andjele Pinvej donela je Merilin Monro toliko željeni dugogodišnji ugovor sa kompanijom Twentieth Century Fox, posle èega je nastupila kao Mis Kasvel u filmu "Sve o Evi", za koji neki kažu da je slika njenog života. Film je o filmskoj zvezdi, koja je zgodna plavuša -- ali samo to i ništa više. Medjutim, njena karijera je procvetala, a status plave seks bombe potrdio se posle filma ”Muškarci više vole plavuše“. Nizao se hit za hitom: "Kako se udati za milionera," "Sedam godina vernosti," "Autobuska stanica," "Neki to vole vruæe," koji je pokazao da je Merilin Monro da je Monro odlièna komièarka. Želeæi da poboljša svoju glumu, Monro je pohadjala i poznati Actors' Studio u Njujorku. Medjutim, i dalje su je retku doživljavali kao obiljnu glumicu. Njene braène epizode nisu bile preterano uspešne. Njen drugi brak, sklopljen sa bejzbol igraèem Džo Di Madjiom 1954. godine, završio se posle nekoliko meseci. Deset godina kasnije udala se za poznatog pisca Artura Milera. Brak se završio posle pet godina.

Merilin je imala oscilacije u Holivudu. Prièalo se da se drogira, preterano pije, bila je nemarna na snimanjima, nije znala tekst ili naprosto nije izgledala kako treba. Iako je pokušala da se sredi za ulogu "Something's Got to Give," nije uspela. Fox je otpustio po drugi put.

4. avgusta 1962. godine, Merilin Monro je nadjena mrtva u svom somu. Imala je 36 godina. Izveštaj sa autopsije pokazao je da je smrt nastupila posle velike kolièine lekova za spavanje. Zbog uèestalih nagoveštaja da je Merilin zapravo bila ubijena, izvršena je naknadna autopsija koja je potvrdila stanje prethodne.

XS
SM
MD
LG