Linkovi

SAD pozdravljaju izraelsko-palestinski dogovor - 2003-06-28


Sporazum o povlaèenju iz Gaze, dogovoren izmedju izraelskih i palestinskih bezbednosnih funkcionera, prvi je opipljiv korak koji su uèinile dve strane ka ispunjavanju obeæanja koje su dale predsedniku Bušu, tokom samita u Akabi, ranije ovog meseca. Bela kuæa je odmah pozdravila taj dogovor. Predstavnik Ari Flajšer rekao je da je od kljuène važnosti da ga dve strane sprovedu u delo i da na to nadovežu druge mere, predvidjene medjunarodnom ”mapom za mir.“ U izjavi novinarima, posle sastanka sa predsednikom Malija Amaduom Tumanijem Tureom, sekretar Kolin Pauel je to nazvao vrlo pozitivnim razvojem dogadjaja, dodajuæi kako se nada da æe on biti propraæen, izmedju ostalog, sliènim aranžmanom za grad Vitlejem, na Zapadnoj obali:

”Ovo je poèetni korak. Još mnogo toga mora da se desi narednih dana kako bi se osiguralo da prilika neæe biti propuštena. Ovo je poèetak dugog procesa za koji se nadamo da æe dovesti do stvaranja palestinske države koja æe živeti u miru pored Izraela, u skladu sa vizijom koju je predsednik Buš izneo 24. juna prošle godine, a koja je ponovljena u deklaraciji Arapske lige prošle godine, kao i na samitima u Akabi i Šarm-el-Šejku,“ rekao je amerièki državni sekretar.

Kolin Pauel je takodje rekao da vest o skorašnjem zavodjenju tromeseènog prekida vatre od strane palestinskih ekstremista predstavlja još jedan znak da se stvari u toj oblasti kreæu u dobrom pravcu. Ali njegov predstavnik za štampu Rièard Bauèer rekao je da zamišljena palestinska država može da ima samo jedne oružane snage, koje ne bi smele da se nadmeæu sa drugim naoružanim grupama:

”Ovaj proces mora da povede i njih i nas putem ka razoružavanju. Stoga opšti prestanak nasilja i terora smatramo za dobrodošao razvoj. Ali to nije samo sebi cilj. To treba da bude prvi korak ka veæem cilju: totalnom prestanku nasilja i terora, postizanju vladavine zakona na svim palestinskim teritorijama i ukidanju teroristièkih moguænosti za sve grupe koje su angažovane u nasilju, kako je to tražio premijer Abas,“ rekao je Rièard Bauèer.

Najnoviji dogadjaji odvijaju se uoèi bliskoistoène misije savetnika za nacionalnu bezbednost Kondolize Rajs, koja bi u nedelju trebalo da zapoène razgovore sa palestinskim i izraelskim funkcionerima o naèinima za unapredjivanje mirovnog procesa. Najviši amerièki funkcioneri za Bliski istok, ukljuèujuæi pomoænika državnog sekretara Vilijama Bernsa, specijalnog izaslanika Džona Volfa, i šefa bliskoistoènog odeljenja Bele kuæe Aliota Abramsa, veæ se nalaze u toj oblasti, gde rade na osnivanju amerièkog posmatraèkog tima koji æe pomagati dvema stranama da primene ”mapu za mir.“

XS
SM
MD
LG