Linkovi

Ruska vlada zatvara nezavisnu TVS - 2003-06-27


Ruska vlada zatvara jedinu preostalu nezavisnu televizijsku stanicu koja ima domet veæi od regionalnog. Stanica se zamenjuje sportskim kanalom. Ruski ministar informisanja tvrdi da je TVS zatvorena zbog finansijskih i poslovnih problema. Ali to su isti razlozi koji su iznošeni kada je Ruska vlada zatvarala dva nezavisna prethodnika stanice TVS. Stvarni razlog bi mogao imati veze sa èinjenicom da su sve tri stanice otvoreno kritikovale vlast predsednika Vladimira Putina. Rusko Ministarstvo informisanja je prošle godine oduzelo nezavisnoj TV-6 dozvolu za emitovanje. Prethodne, 2001, monopolu “Gazprom” koji je kontrolisala država, bilo je dopušteno da preuzme nezavisnu mrežu NTV. Sve to izgleda da je deo nastojanja Ruske vlade da uæutka nezavisne medije, ukazao je portparol amerièkog Državnog sekretarijata Filip Riker.

“Èinjenica da je ova televizijska stanica, TVS, emitovala i neke od najotvorenijih glasova u Rusiji, kao i ranije akcije koje sam spomenuo - prethodno zatvaranje NTV-a i TV-6 - daju ovom zatvaranju privid moguæe politièke motivisanosti”, rekao je Filip Riker. S obzirom da su sve ruske televizije nacionalnog dometa sada pod kontrolom vlasti, moguæe je da æe opozicionim kandidatima sada biti teško da dobiju isti prostor u medijima pod državnom kontrolom. Kako je rekao glavni urednik nezavisnog moskovskog radija “Eho”, Aleksej Benediktov, “to je isto kao da se svi kandidati iskljuèuju iz izborne kampanje, izuzev jednog jedinog”. Nijedno moderno društvo ne može da napreduje bez slobodnog protoka informacija, kao što je jasno rekao porparol Državnog sekretarijata.

“Mi i dalje èvrsto verujemo da razvoj i zaštita nezavisnih medija imaju suštinski znaèaj za dalji politièki i ekonomski razvoj Rusije”, naglasio je Filip Riker. Buduænost slobodne Rusije zavisi od moguænosti medija da objavljuju vesti - dobre ili loše - nezavisno od vlasti. Ta moguænost, barem kada je reè o nacionalnoj televiziji - u Rusiji sada više ne postoji.

XS
SM
MD
LG