Linkovi

Pauel o najnovijim napadima u Iraku - 2003-06-27


Pauel, koji je nekada bio na položaju naèelnika združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga, rekao je da su amerièki funkcioneri oduvek znali da æe posleratna situacija u Iraku biti opasna. U razgovoru sa novinarima, posle susreta sa španskom ministarkom inostranih poslova Anom Palasio, Pauel je rekao da je zabrinut, ali ne i uznemiren najnovijom situacijom. On je izneo uverenje da æe amerièke snage na kraju biti u stanju da obnove bezbednost - kako za sebe tako i za iraèke gradjane:

”Uveren sam u sposobnost naših vojnih vlasti da æe uèiniti sve što mogu kako bi zbrisale te džepove otpora, bez obzira da li se radi o Sadamovim pristalicama, èlanovima Baasa, fedajinima ili obiènim zloèincima. Ali za to æe biti potrebni vreme i upornost, a mi æemo biti strpljivi i uporni i upotrebiæemo i vojne i policijske snage,“ rekao je amerièki državni sekretar.

Pauel je takodje rekao da ni on niti drugi u Državnom sekretarijatu nisu bili pod politièkim pritiskom Bele kuæe ili Pentagona da naduvavaju dokaze o iraèkom oružju za masovna uništavanja, uoèi rata.

Obasut pitanjima, Pauel je priznao da su analitièari Državnog sekretarijata - kako je o tome juèe izvestio list Njujork tajms - doveli u pitanje zakljuèke Centralne obaveštajne agencije i vojnih struènjaka da su dva tajanstvena šlepera pronadjena u Iraku posle rata bila pokretne laboratorije za proizvodnju biološkog oružja. On je rekao da su te sumnje prenete Centralnoj obaveštajnoj agenciji i da se o njima naširoko raspravljalo u administraciji. Pauel je rekao kako je uveren u ispravnost obaveštajnih procena u vezi sa šleperima i da stoji uz svoj govor, održan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u februaru, u kome je detaljno opisao pomenute iraèke pokretne laboratorije:

”Mislim da ta prezentacija još važi. Nikada nisam osetio da sam pod bilo kakvim politièkim pritiskom da kažem bilo šta što obaveštajne agencije ne bi podržale ili nešto u šta sam ne bih bio uveren. Predsednik je od mene tražio da održim govor pa sam to i uèinio, i mislim da æe taj govor izdržati probu vremena,“ rekao je Kolin Pauel.

Amerièki državni sekretar je dodao da ovonedeljno otkriæe zakopanih delova centrifuga za obogaæivanje uranijuma u Iraku ide u prilog tvrdnji koje je u februaru izneo u Savetu bezbednosti o iraèkim nuklearnim ambicijama.

Iako su inspektori Ujedinjenih nacija potvrdili da je taj nuklearni program okonèan pre više godina, sekretar Pauel je rekao da je režim Sadama Huseina imao neophodno struèno znanje i planove za izgradnju nuklearnog oružja. On je dodao da vlasti u Bagdadu nikada nisu sasvim odustale od želje da izgrade jedno nuklearno orudje i da bi svakako obnovile taj program da im se za to pružila prilika.

XS
SM
MD
LG