Linkovi

Medju prvih 20 novih košarkaša NBA trojica iz Srbije i Crne Gore - 2003-06-27


U njujorškom Medison Skver Gardenu održan je 56. draft NBA lige, na kojem su medju prvih 20 igraèa, u prvom krugu, izabrana èak tri igraèa iz Srbije i Crne Gore. Izveštava naš saradnik Alen Mlatišuma.

Prema svim oèekivanjima, Darka Milièiæa je, sa druge pozicije, izabrao ovogodišnji finalista istoène konferencije – Ditroit Pistons. Milièiæ je tako postao najbolje rangirani Evropljanin u istoriji drafta.

Medju prvih dvadeset – izabrani su i dvojica igraèa podgorèke Buduænosti - Žarko Èabarkapa je sa sedamnaeste pozicije izabran od Finiksa, dok je Aleksandar Pavloviæ otišao u Jutu kao devetnaesti pik. Svu trojicu je selektor košarkaške reprezentacije Srbije i Crne Gore Dušan Vujoševiæ uvrstio na spisak igraèa na koje raèuna na predstojeæem Evropskom prvenstvu u Švedskoj.

Bilo je vrlo malo iznenadjenja na ovogodišnjem draftu - Klivled Kavalirs su birali prvi i njihov izbor je bio Le Bron Džejms, najpopularniji srednjoškolac koji je odluèio da koledž zamijeni NBA karijerom. Denver Nagets su sa treæe pozicije izabrali najboljeg igraèa šampiona koledž lige – deventnaestogošnjeg Karmela Entonija, sa Univerziteta Sirakljuz.

Jedini kanadski klub u NBA ligi – Toronto Reptors je kao èetvrti birao visoko krilo Džordža Tek Univerziteta Krisa Boša, dok je Majami sa pete pozicije uzeo Dvejna Vejda najboljeg igraèa Univerziteta Market. Jedini pravi centar u ovogodišnjoj ponudi Kris Kejmen biæe novi èlan LA Klipersa, dok su Èikago Buls sa sedme pozicije izabrali plejmejkera Kanzasa Kirka Hajnriha, kako bi nadomjestili iznenadni gubitak Džeja Vilijamsa koji je nedavno teško povrijedjen u saobraæajnoj nesreæi.

U prvom krugu drafta izabrano je èak 6 evropskih igraèa – pored trojice iz Srbije I Crne. Francuz Mikael Pietruš je otišao u Golden Stejt kao jedanaesti pik, a njegov zemljak Boris Diao u Atlantu. Perspektivnog Hrvata Zorana Planiniæa izabrao je Nju Džersi. Najveæe iznenadjenje – kada je u pitanju izbor igraèa iz Evrope, desilo se u sluèaju Poljaka Maseja Lampea, koga su neki prognozeri najavljivali èak kao peti pik, a izabran je tek kao trideseti, u drugom krugu od Nju Jork Niksa. Nju Jork Niksi su sa 39. pozicije uzeli i viskog centra iz Podgorice Slavka Vraneša.

XS
SM
MD
LG