Linkovi

Kamatne stope najniže od 1958. godine - 2003-06-26


Centralna banka Sjedinjenih država snizila je kratkoroène kamatne stope za èetvrtinu procenta sa 1,25% na 1% što je najniža vrednost tih kamata u proteklih 45 godina. Od 2001. godine Uprava federalnih rezervi trinaesti put je oborila kamatne stope, u cilju podrške privrednom rastu.

Vilijam Ford, bivši zvaniènik Uprave federalnih rezervi iz Atlante, kaže da smanjenje kamatnih stopa za cilj ima spreèavanje deflacije koja ugrožava pozitivno poslovanje amerièkih kompanija i poveæava nezaposlenost.

“Mislim da je veoma važno da ubedimo tržište da su Federalne rezerve spremne da spreèavaju deflaciju. Trebalo bi da poveæamo investiranje u biznis, a to se ne može ostvariti ako dugoroène klametne stope ne budu pod kontrolom“.

Amerièki indeks vrednosti vodeæih industrijskih kompanija "Dow Jones" je nakon ove mjere pao na berzi Wall Street u Njujorku za skoro 100 poena odnosno za oko 1,1%. Analitièari ocjenjuju da su trgovci razoèarani što nije došlo do veæeg smanjenja kamata. Medjutim, upravo zbog niskih kamatnih stopa, iako retke - optimistiène su najave na tržištu nekretnina.

XS
SM
MD
LG