Linkovi

Teroristi u Siriji - 2003-06-25


Sjedinjene Države nastavljaju da vrše pritisak na Sirijsku vladu da prestane da podržava palestinske teroriste koji dejstvuju iz Sirije i delova Libana pod sirijskom kontrolom. Državni sekretar Kolin Pauel je ukazao da su koraci koje je Sirija do sada preduzela ”totalno neodgovarajuæi”. Zbog toga što Sirija podržava palestinske i druge teroristièke organizacije, Sjedinjene Države je odavno oznaèavaju kao državu koja je pokrovitelj terorizma. To je nedavno ponovo uèinjeno. Prilikom posete Damasku, državni sekretar Pauel je rekao sirijskom predsedniku Bašaru Asadu da sirijsko podržavanje terorista mora da prestane.

“Moja jasna poruka predsedniku Bašaru Asadu jeste da ga politika kakva je praktikovana u prošlosti neæe odvesti u buduænost. Podržavanje teroristièkih aktivnosti, prisustvo u Damasku organizacija koje i dalje pospešuju teroristièka dejstva, što otežava napredak bliskoistoènog mirovnog procesa, sve to mora da se prekine. Kancelarije tih organizacija moraju da se zatvore”.

Meðutim, u intervjuu satelitskom televizijskom programu Al-Arabija, 9. ovog meseca, predsednik Asad je nastavio da iznosi netaène tvrdnje da se “Hamas” i Palestinski islamski džihad u Siriji bave samo “informativnom delatnošæu” i da “zatvaranje njihovih kancelarija nema smisla”. Sve dok Sirija ne prestane da podržava terorizam, kako je rekao državni sekretar Pauel, “neæe popraviti odnose sa Sjedinjenim Državama, što æe na posletku štetiti sirijskim interesima. Bliskoistoèni region se menja. Sadam Husein i njegov režim su otišli. Lideri na Bliskom istoku su predani mirovnom procesu”, rekao je Pauel, dodavši da i Sirija može da doprinese tom procesu ili, kako je zakljuèio, može “da i dalje da bude režim koji podržava teror... u kojem sluèaju æe snositi posledice”.

XS
SM
MD
LG