Linkovi

Amerièki zdravstveni funkcioneri  u nastojanju da izoluju tri zarazne bolesti - 2003-06-22


Šef amerièkog centra za kontrolu bolesti, Dr. Džuli Gerberding, izjavila je da je sadašnja situacija slièna onoj u kojoj se general bori na tri fronta. Gerberding je rekla da ima dobru vest za jedan front, ali se brine o druga dva. Dobra vest se odnosi na epidemiju sarsa koja je ranije ove godine izbila u istoènoj Aziji. Glavni grad Kine, Peking, je sada jedino podruèje za koje je upozorenje o putovanju Svetske zdravstvene organizacije i dalje na snazi.

“Svedoci smo sve veæih dokaza globalnog izolovanja tog problema. Drugim reèima, sve je manji broj zaraženih. Još dve kineske pokrajine su skinute sa liste oblasti u koje ne bi trebalo putovati, a to predstavlja veliki uspeh funkcionera i osoblja, koji su vredno radili da bi rešili, kako je to na poèetku izgledalo, veoma težak zadatak.”

Ipak, Dr. Gerberding kaže da je prenos zaraznog virusa sarsa možda sada u sezonskom zastoju, a Centar za kontrolu bolesti striktno nadzire razvoj dogadjaja u sluèaju ponovnog izbijanja te bolesti. Istovremeno, Centar za kontrolu bolesti prati novu bolest sliènu malim boginjama, koja je nedavno stigla u zapadnu hemisferu iz Zapadne Afrike. Ta bolest se širi širom amerièkog srednjeg zapada, sa skoro 90 prijavljenih sluèajeva. Kao i sars, bolest slièna velikim boginjama, dobija se od životinja, ali od te boleti još niko nije preminuo u SAD, dok u Africi jeste. Pored toga, bolest slièna velikim boginjama, koja se na engleskom doslovno zove majmunske boginje, ne prenosi se medju ljudima. Amerièki funkcioneri su ustanovili da nju prenosi takozvani prerijski glodar, kojeg je zarazio uvozni gambijski pacov, kako se veruje, u jednoj prodavnici domaæih životinja u državi Ilinoi. Povodom dolaska leta u severnoj hemisferi, Dr. Gerberding takodje izražava zabrinutost da æe se virus ”West Nile“, ili zapadni Nil, ponovo pojaviti u SAD. Centar za kontrolu bolesti je otkrio prisustvo virusa te bolesti u životinjama, pticama i insektima u polovini od pedeset amerièkih država. Funkcioneri izražavaju bojazan da æe ove godine ta bolest biti daleko više prisutna nego prošle, zbog velikih kiša u istoènom delu zemlje. Prošle godine, od tog virusa je bilo zaraženo vise od 4000 Amerikanca, a oko 300 je preminulo.

“Sve je to u okviru pojave novih i normalnih zaraznih bolesti, ukljuèujuæi ne samo zarazne boleti koje su uvezne u SAD na razne naèine, veæ i unutar globalne zajednice, što ukazuje na tendenciju da problem u jednom delu sveta postaje problem i za drugi.”

Amerièki zdravstveni funkcioneri takodje primenjuju preventivni program protiv velikih boginja širom zemlje, pošto se virus koji uzrokuje tu bolest, koja je iskorenjena krajem 70-tih, smatra potencijalnom bioteroristièkom opasnošæu. Da bi se uhvatila u koštac sa tom moguænošæu, administracija predsednika Buša i Kongres odvojili su još milijardu dolara da bi unapredili zdravstveni sistem u ovoj zemlji. Ironièno je da su mere preduzete radi zaštite ljudi tokom proteklih godinu dana pomogle u borbi protiv trostrukog napada prirode.

XS
SM
MD
LG