Linkovi

Nova poruka Evropske Unije  balkanskim zemljama - 2003-06-21


Lideri Evropske Unije su jasno predoèili da imaju nameru da u taj blok ukljuèe balkanske zemlje -- s vremenom. Romano Prodi šef Evropske komisije, koja upravlja dnevnim poslovima Evropske Unije, pred novinarima je preko prevodioca ukazao da buduænost Balkana leži u Uniji:

Proces ujedinjenja Evrope nije završen, i neæe biti okonèan se dok zemlje Balkana ne postanu èlanice Evropske Unije, rekao je Prodi. Meðutim, Evropska Unija je saopštila balkanskim liderima da uèlanjenje pet balkanskih zemalja iziskuje više demokratije, unapreðenje vladavine zakona i meðuetnièko pomirenje. Takoðe je reèeno da Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija i Serbija-Crna Gora treba da ubrzaju reforme tržišne ekonomije, poboljšaju zaštitu ljudskih prava i povedu borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Sve te zemlje, po svemu sudeæi, pokušavaju da reše probleme nastalim desetogodišnjim konfliktom nakon raspada Jugoslavije. U meðuvremenu, visoki predstavnik Evropske Unije za spoljnu politiku i bebzbednost, Havijer Solana je saopštio da æe vlada u Beogradu iduæeg meseca održati prve direktne razgovore sa zvaniènicima kosovskih Albanaca:

“Beograd i Priština su jasno predoèili spremnost da povedu dijalog o praktiènim pitanjima od meðusobnog interesa, i taj æe dijalog poèeti krajem jula”.

Diplomate takoðe navode da u tim razgovorima neæe biti dotaknut zahtev za nezavisno Kosovo. Umesto toga, razgovaraæe o pitanjima dovoda struje, transporta, nestalih lica i povratku izbeglica. Evropska Unija je obeæala dodatnih 240 miliona dolara pomoæi pet balkanskih zemlja pored preko 7 milijardi dolara pomoæi koja je veæ dogovorena za region. Nova pomoæ je namenjena razvoju privrede i civilnih institucija. No, grèki premijer Kostas Simits, koji je predsedavao samitom Evropske Unije rekao je da æe ta sredstva biti dodeljena samo ako bude postignut napredak u reformama:

“Rekao sam molimo vas radite na reformama i mi æemo odgovoriti sredstvima”.

Dve balkanske zemlje Bugarska i Rumunija treba da se pridruže Uniji 2007. godine.

XS
SM
MD
LG