Linkovi

Gde je Sadam Husein? - 2003-06-21


Amerièki obaveštajni analitièari veruju-kako se navodi u listu “New York Times“- da je Sadam Husein još uvek živ i da se krije negde u Iraku. Iako je Bela kuæa izvestila da joj sudbina Sadama Huseina nije poznata, amerièke trupe su intenzivirale traganje za njim i njegovim sinovima i bliskim saradnicima širom Iraka. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike iz Bagdada Sonja Pejs, sudbina svrgnutog iraèkog predsednika je na umu mnogih Iraèana.

Slike Sadama Huseina su svojevremeno ukrašavale sve kancelarije javnih zdanja dok su ogromni panoi sa njegovim likom nadvisivali ulice i autoputeve. Te slike i panoi su nestali, ili su nagrdjeni ili prefarbani. No, svojevremeno sveprisutni Sadam Husein je još uvek na umu Iraèana. Svojevremeno je izvešteno da su Sadam i njegova dva sina možda poginuli u raketnom napadu na jednu od predsednièkih palata u Bagdadu. No, nikada im se nije ušlo u trag. Kružile su takodje glasine da je Sadam Husein umakao u susednu Siriju. Amerièki obaveštaji analitièari sada ukazuju-kako se navodi u “New York Times-u“- da presretnuto komuniciranje izmedju nekih Sadamovih pristalica nagoveštava da bi Sadam još uvek mogao biti živ i skriven u Iraku. Mnogi Iraèani veruju u to. Ttrideset dvogodišnji Džafar, koji je odbio da navede svoje prezime, prodaje voæe i povræe na jednoj bagdadskoj ulici.

“Da, naravno da je živ. Mislim da je u Bagdadu, još uvek u Bagdadu. Siguran sam u to.“

Džafar i mnogi drugi Iraèani su nervozni pri samoj pomisli da je Sadam Husein još uvek u Iraku. Oni strahuju da bi Sadam mogao nekako da se vrati na vlast sa pobornièkom stankom Baas. U tom sluèaju, Sadam bi se -kako veruje Džafar- sigurno osvetio iraèkom narodu. Ove nedelje, amerièki civilni administrator u Iraku Pol Bremer je ukazao pred novinarima u Bagdadu da je svestan te nesigurnosti mnogih Iraèana.

“Èinjenica da nismo uspeli da nepobitno dokažemo da je Sadam mrtav, uhvaæen ili živ, zastrašuje neke ljude u ovoj zemlji. Zastrašuje ih do te mere da ne žele da saradjuju jer veruju da bi se stranka Baas mogla vratiti na vlast.“

Amerièki vojni funkcioneri u Bagdadu okrivljuju ostatke Sadamovih lojaliasta za nedavne napade na amerièke vojnike i Iraèane koji saradjuju sa koalicionim snagama. Amerièke trupe su poveæale operacije iskorenjivanje tih naoružanih elemenata. Vojni funkcioneri se nadaju da bi ove nedelje uhvaæeni lièni sekretar i telohranitelj Sadama Huseina Abid Hamid Mahmud mogao da ih dovede do svrgnutog iraèkog predsednika.

XS
SM
MD
LG