Linkovi

Amerikanac priznao veze sa al-Kaidom - 2003-06-20


Jedan amerièki vozaè kamiona iz države Ohajo, koji je imao veze sa al-Kaidom, priznao je da je pomagao toj teroristièkoj organizaciji i sada saradjuje u istrazi. Izveštaj je pripremio saradnik Glasa Amerike, Džim Maloun.Tridesetèetvorogodišnji Ajman Faris, rodjen u Kašmiru, koji je postao amerièki državljanin 1999. godine, postigao je sporazum sa tužiocima u okviru koga je priznao da je davao materijalnu podršku al-Kaidi, u periodu izmedju kraja 2000. i poèetka 2003. godine. U sporazumu, objavljenom juèe, kaže se da se Faris poèetkom 2000. godine susreo sa visokim operativcima al-Kaide, ukljuèujuæi Osamu bin Ladena. Toj teroristièkoj organizaciji dostavljao je informacije o potencijalnim ciljevima, izmedju ostalih i o, kako se smatra, Bruklinskom mostu u Njujorku. Na konferenciji za medije, održanoj u Vašingtonu, pojedinosti o sporazumu izneo je amerièki sekretar za pravosudje Džon Eškroft:

”Hapšenjem Farisa i postizanjem dogovora o priznanju, sa ulica je uklonjen još jedan operativac al-Kaide na amerièkom tlu, koji se predstavljao kao vredni vozaè kamiona dok je tajno osmatrao potencijalne ciljeve na kojima su mogli da budu ubijeni mnogi od njegovih sugradjana“.

Faris je rekao inspektorima da je al-Kaida planirala napade na Njujork i Vašington. Presuda æe biti izreèena u avgustu, a maksimalna moguæa kazna iznosi 20 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG