Linkovi

Evropska Unija zabrinuta nuklearnim aktivnostima Irana - 2003-06-16


Ministri inostranih poslova zemalja Evropske unije izrazili su u svom saopštenju duboku zabrinutost zbog nuklearnih aktivnosti u Iranu i istakli da bi iranska vlada trebalo da potpuno saradjuje sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju. Ministri su takodje apelovali na iransku vladu da prikljuèi dodatni protokol sporazumu o neširenju nuklearnog ouržja kojim bi se dozvolile inspekcije lokacija koje su pod sumnjom.

Diplomate su ukazale da Evropska unija želi da iranska vlada odobri nametljivije inspekcije svog nuklearenog programa. Te inspekcije ne bi bile najavljene mnogo vremena unapred. Grèki ministar inostranih poslova Jorgos Papandreu, èija zemlja predsedava Evropskom unijom, istakao je da je poruka Iranu jasna: “Najbolji naèin da se to pitanje reši je da se ima puna otvorenost što je moguæe pre. To bi bio najbolji naèin da se odagnaju sumnje i obnovi poverenje. To je poruka koju bi trebalo uvažiti.“

U medjuvremenu, funkcioneri Evropske unije su odbacili tvrdnju da æe podržati Ameriku ako bude odluèila da upotrebi silu protiv Irana. No, u odvojenom saopštenju Evropske unije o strategiji protiv oružja masovnog uništenja ukazuje se da bi - u sluèaju neuspeha diplomatskog pritiska - upotereba sile mogla biit uzeta u obzir shodno povelji Ujedinjenih nacija. Spoljnopolitièki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je naglasio da je upotreba sile poslednje sredstvo. Amerièka vlada je optužila iransku vladu da nastoji da proizvede oružje masovnog uništenja. Iranska vlada, medjutim, odbacuje tu optužbu i ukazuje da æe prihvatiti strože inspekcije ako joj Zapad pomogne da razvije mirnodopsku nuklearnu energiju.

XS
SM
MD
LG