Linkovi

Akcioni plan o harmonizaciji tržišta i tarifa izmeðu Srbije i Crne Gore - 2003-06-16


Naime, potsetio je naš sagovornik, Akcioni plan je neophodna baza da se napravi Studija o izvodljivosti - ako Akcioni plan nije u svakom detalju kompletiran, Studija naprosto ne može da se napravi. Zato æe struènjaci Evropske komisije u narednom periodu raditi zajedno sa struènjacima Državne zajednice na otklanjanju tih nejasnoæa, rekao je ovaj visoki diplomata iz jedne zemlje èlanice.

U zvaniènim zakljuècima današenjeg zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova EU, navodi se još da Savet pozdravlja namere Beograda i Prištine da, neposredno nakon Soluna, povedu direktan dijalog o praktiènim pitanjima od zajednièkog interesa.

U kontekstualnoj informaciji, portparol grèkog predsedništva EU rekao nam je da bi "svi misle kako bi Solun bio fantastièna prilika da taj dijalog otpoène". Rusos Konduros je dodao da se "poduzimaju veliki napori sa strane mnogih, da dijalog otpoène u Solunu", ali da još nema indikacija hoche li se to ili neche ostvariti. Zvanièni susreti izmedju dve strane, jedne iz Beograda, i druge koju che dovesti Mihael Štajner, nisu za sada predvidjeni, reèeno je za Glas Amerike.

Trecha politièka poruka evropskih šefova diplomatije istaknuta je u zvaniènim zakljuèima na prvom mestu, što odražava važnost koja se tome pridaje. Savet izraživa veliko zadovoljstvo hapšenjem Veselina SSljivanèanina kao signalom odluènosti da se popravi saradnja sa Tribunalom u Hagu.

Sve ovo bilo je dano u kontekstu velike debate o Zapadnom Balkanu koja se danas vodila u Luksemburgu. Savet ministara je usvojio Solunsku agendu za evropsko partnerstvo sa Zapadnim Balkanom, èime je otvoren put EU liderima da 21; juna u Solunu, proglase kako je strateška odluka Unije da se proširi i na Zapadni Balkan. Takoðe danas, odluèeno je da poveæanje evropskog budžeta za pet zemalja regiona u naredne tri godine, iznosi po 70 miliona eura (86mil dolara) godišnje. To je mnogo manje nego što su se države nadale, ali moguæe je da se u Solunu odluèi i to da one države koje se iskažu u reformama dobiju i dodatnu pomoæ.

Za Glas Amerike iz Luksemburga Ines Sabaliæ

XS
SM
MD
LG