Linkovi

Preminuo Gregori Pek - 2003-06-13


Holivudski novinar je jednom prilikom opisao Gregorija Peka kao melanholiènog Amerikanca starog kova. Visok, zgodan, pa još umjeren i tih -Gregori Pek je bio filmski junak, neko kome se vjerovalo. Rodjen je 1916. u Kaliforniji, a za profesionalno bavljenje glumom zainteresovao se sasvim sluèajno. Kao veslaèki entuzijasta, Pek je kao student povrijedio ledja i više nije mogao da se bavi tim sportom...

“To se zaista desilo zbog toga. Neko me pitao da prihvatim ulogu u studenskoj pozorišnoj predstavi. Prihvatio sam iako nisam bio baš zainteresovan. Mislim da sam prihvatio tu ulogu zabave radi, ali sam se nekako veoma uživio u sve to. Odigrao sam vrlo loše, ali mislim da me ta uloga ponukala da se bavim glumom - uèinilo mi se tada da je to nešto što ima veze sa stvarima koje su me interesovale - sa literaturom, dramom, pisanjem i samoizražavanjem“, govorio je Pek.

Od 1942. godine Gregori Pek je igrao u brodvejskim predstavama, a dvije godine kasnije pojavio se na filmu. U jednoj od prvih uloga, u filmu “Kljuèevi od kraljevine“ 1944. godine, Pek je posijao sjeme popularnosti koja je rasla više od 40 godina. Nominovan je pet puta za neku od nagrada Holivudske filmske akademije. Za Oskara za najbolju mušku ulogu nominovan je 1962. godine, a dobio ga je za ulogu advokata u malom južnjaèkom gradu, u filmu “Ubiti pticu rugalicu“

“Ah da, obožavam tu prièu. Kada sam proèitao knjigu, jednostavno sam osjetio da moram to da uradim, da sam rodjen za to, da sam razumio prièu i da lako mogu da se zamislim u koži advokata u malom gradu... Taj film mi je nekoko prirastao srcu i dopadala mi se ideja da kao advokat u filmu branim crnca koji je optužen za silovanje. Ispostavilo se lažno optužen, ali advokat je prihvatajuæi taj sluèaj doveo u pitanje ne samo karijeru, veæ i svoj i život svoje porodice“, objašnjavao je glumac.

Gregori Pek je priznavao da je kvalitet njegovih nastupa varirao. Govorio je da kada igra loše ili kada je scenario loš, i on tone zajedno s brodom. Ipak, njegovi dobri nastupi zasjenili su loše. Najzadovoljniji je bio filmskim ulogama u “Džentlmenskom sporazumu“, “Topovima sa Navarona“, kao i filmovima “Kapetan Horacio Hornblouver”, “Praznik u Rimu“ i veæ pominjanom “Ubiti pticu rugalicu“.

XS
SM
MD
LG