Linkovi

Hvatanje osumnjièenih za veze sa globalnim terorizmom se nastavlja - 2003-06-13


Hvatanje osumnjièenih za veze sa globalnim terorizmom se nastavlja. Vlasti u Francuskoj su uhapsile nemaèkog državljanina osumnjièenog za uèešæe u prošlogodišnjem bombaškom napadu na jednu sinagogu u Tunisu. U tom napadu je ubijena 21 osoba, meðu kojima je bilo 14 nemaèkih turista. Za Kristijana Ganžanskog se veruje da je bio važan saradnik Al-kaide u Nemaèkoj. Moguæe je da je bio povezan i sa hamburškom æelijom, koja je pomogla u organizaciji teroristièkih napada 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama. Francuska policija je pritvorila i Karima Mehdija iz Maroka. Francuski zvaniènici su saopštili da je Mehdi priznao da je planirao teroristièki napad na ostrvu La Reinion u Indijskom okeanu, jugoistoèno od Afrike. Prema novinskim izveštajima, Mehdi je bio povezan sa Zijadom Džarahom, jednim od otmièara aviona koji se “jedanaestog/devetog” srušio u Pensilvaniji. U Jemenu su uhapšeni èetiri Jemenca i jedan državljanin Saudijske Arabije - osumnjièeni za teroristièku delatnost. Sve u svemu, više od tri hiljade osoba osumnjièenih za terorizam je širom sveta uhapšeno posle “jedanaestog/devetog”. Prema reèima predsednika Džordža Buša, “upuæujemo jasnu poruku neprijateljima slobode”.

“Amerika i koalicione države su otkrile i spreèile teroristièke zavere èiji su ciljevi bili amerièka ambasada u Jemenu, amerièka ambasada u Singapuru, jedna vojna baza u Saudijskoj Arabiji, brodovi u Ormuškom tesnacu i Gibraltarskom moreuzu. Rasturili smo æelije Al-kaide u Hamburgu, u Milanu, Madridu, Londonu, Parizu, kao i u Bafalu u državi Njujork. Teroristi su u bekstvu. Naterali smo ih u bekstvo.“

Sjedinjene Države i njihovi prijatelji i saveznici, kada su u pitanju teroristi, imaju samo jednu opciju - da nastave da ih gone. Teroristi æe biti pronaðeni i kažnjeni za svoja ubilaèka dela.

XS
SM
MD
LG