Linkovi

Pauel pozvao Izrael i Palestince da se suzdrže od nasilja - 2003-06-13


Amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, koji je angažovan u intenzivnoj telefonskoj diplomatiji radi smirivanja bliskoistoène situacije, ponovo je apelovao na Izraelce i Palestince da se uzdrže. Pauel bi trebalo da se vrati u taj region iduæe nedelje. Dopisnik GA iz Stejt departmenta , Dejvid Golast, uputio je sledeæi izveštaj. Pauel je rekao da su mu izraelski i palestinski lideri rekli da æe uprkos nasilju ostati dosledni bliskoistoènoj “mapi za mir” i obeæanjima datim na prošlonedeljnom samitu u Akabi sa predsednikom Bušom. U razgovoru sa novinarima, Pauel je odbio da specifièno osudi izraelske napade na palestinske ekstremiste, rekavši da primarni fokus mora biti na okonèanju terorizma.

“Važno je da se terorizam obuzda. Ukoliko se to postigne, više neæe biti potrebno reagovati na teroristièke napade. Moramo preduzeti korake ka obuzdavanju terorizma. Sva naša nastojanja su usredsredjena na Hamas i pritiske na tu organizaciju i na Islamski Džihad i druge teroristièke organizacije da je vreme da se napusti teorirzam. ”

Pauel je ukazao na apel palestinskog premijera, Mahmuda Abasa, na samitu u Akabi da se okonèa oružana intifada protiv Izraela i naveo da svako ko smatra da predstavlja Palestince i njihove nade za uspostavljanje sopstvene države, treba da obrati pažnju na te reèi.

XS
SM
MD
LG