Linkovi

Reorganizacija komandne strukture Nato-a - 2003-06-12


Ministri odbrane zemalja NATO-a složili su se na sastanku u Birselu o temeljitom reorganizovanju komandne strukture oružanih snaga da bi se prilagodile novim pretnjama i pripremile za operacije izvan Evrope. Kako izveštava dopisnik Glasa Amerike iz Brisela, Rodžer Vilkison, ministarski sastanak je pomraèilo upozorenje amerièkog sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda da bi NATO mogao biti prinudjen da obustavi svoje buduæe sastanke u Briselu zbog belgijskog zakona o ratnim zloèinima koji je bio korišæen protiv visokih amerièkih zvaniènika. Amerièki sekretar za odbranu Donbald Ramsfeld je upozorio na tu moguænost na kraju dana koji je sa svojim kolegama okarakterisao kao znaèajno dostiguæe NATO-a. NATO je odluèio da smanji svoje baze u Evropi za èetdeset odsto da bi oružane snage bile elastiènije prema pretnjama dvadeset prvog veka. No, Ramsfeld je predoèio da sporni belgijski zakon po kome strani državljani optuženi za ratne zloèine, izvršene bilo gde u svetu, podležu belgijskom sudu ugrožava ulogu Belgije kao domaæina NATO-a. Belgijski parlament je veæ odobrio izmene tog zakona prema kojima bi se optužbe protiv funkcionera iz demokratskih zemalja prenele u zemlju optuženih. Ramsfeld je, medjutim, bio uznemiren zbog same ideje o - po njegovim reèima, lažnim optužbama od strane ispolitiziranih tužilaca. Ramsfeld je ipak bio pun hvale za NATO koji se - kako je istakao - kreæe napred da bi uzvratio na izazove dvadeset prvog veka. Prema njegovim reèima, odluke o reorganizovanju komandne strukture oružanih snaga i ubrzanju formiranja snaga za brza dejstva su od ogromne važnosti. Te odluke su donete posle prevazilaženja razdora u NATO-u zbog rata u Iraku kome su protiivla veæina partnera Sjedinjenih Država u Evropi, medju njima Francuska i Nemaèka. Generalni sekretar NATO-a Džrdž Robertson je ukazao da je zapadni savez prebrodio oluju i izašao iz nje snažniji i ujedinjeniji nego ikada. Robertson je naveo nedavne odluke zapadnog saveza da proširi opseg svojih operacija izvan Evrope.

“Odluke NATO-a da pomogne Turskoj, da preuzme obezbedjenje u Kabulu i pomogne Poljskoj u Iraku nisu mogle biti donete od strane razjedinjenog saveza. Donete su od strane transformisanog NATO-a koji je voljan i sposoban da se suoèi sa današnjim izazovima bilo gde u svetu.“

Robertson je odao priznanje Španiji zbog slanja jedne španske brigade u centralni Irak gde æe u sastavu višenacionalne divizije predvodjene Poljacima održavati red i mir. U špansoj brigadi æe takodje biti vojnika iz tri latinskoamerièke zemlje, dok æe u poljskoj brigadi pored poljskih biti vojnika iz još pet istoènoevropskih zemalja. Ukrajina je takodje šalje jednu svoju brigadu koja æe imati logistièku podršku NATO-a.

XS
SM
MD
LG