Linkovi

Amerièka vlada zabranila uvoz glodara iz Afrike - 2003-06-12


Prošle nedelje otkriveno je 13 sluèajeva zaraze na srednjem zapadu SAD, taènije u državama Viskonsin i Ilinoj, a zakljuèeno je da su se ljudi razboleli posle kontakta sa prerijskim glodarima. Sumnja se da se bolest proširila na najmanje 15 država i da postoji još na desetine neregistrovanih sluèajeva. Pretpostavlja se da je ovaj retki virus, koji se u normalnim sluèajevima nalazi u Afrièkim prašumama, dospeo u SAD preko uveženih prerijskih pasa i džinovskog pacova iz Gambije - životinjskih vrsta podložnih ovoj bolesti èiji simptomi lièe na male boginje. Zdravstveni zvaniènici tvrde da su prerijski psi zarazili glodare, hrèke i ostale životinje koje se prodaju kao kuèni ljubimci, i dodaju da je virus ove bolesti slièan virusu malih boginja, ali je manje smrtonosan i manje zarazan. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti preporuèio je ljudima koji su bili u bliskom kontaktu sa ljudima ili životinjama za koje je potvrdjeno da su zaraženi virusom da prime vakcinu protiv malih boginja. Doktor Dejvid Fleming, zamenik direktora Odeljenja za zdravstvo i nauku pomenutog centra u Atlanti, kaže da su ove dve bolesti povezane.

"Vakcinacija protiv malih boginja je efikasan naèin spreèavanja zaraze ove nove bolesti kod ljudi. Studije pokazuju da je vakcinacija efikasna u 85 posto sluèajeva.

Tomi Tomson , sekretar za zdravstvo uveo je embargo na uvoz svih glodara iz Afrike i zabranio je prodaju ili distribuciju prerijskih pasa i još šest vrsta na teritoriji Amerike. Centar za prevenciju i kontrolu bolesti otvorio je odeljenje za hitne sluèajeve ove bolesti koja lièi na male boginje. Zdravstveni zvaniènici kažu da su im u borbi protiv ove neobiène boleti pomogle pripreme za teroristièki napad biološkim agensima.

XS
SM
MD
LG