Linkovi

Odato priznanje velikom struènjaku za specijalne filmske efekte - 2003-06-11


Kao tinejdžer, Rej Herihausen je video film King-Kong, u kome ogromni majmun teroriše Njujork.

”Sve je poèelo ovde, u Graumanovom kineskom bioskopu, u koji sam nevino ušao 1933. i od tada više nisam bio isti.“

Film je toliko fascinirao Herihausena da je u garaži svog oca poèeo da eksperimentiše sa animacijom ruèno izradjenih modela preistorijskih životinja, koje je snimao amaterskom kamerom. 1940. poèeo je da radi za reditelja Džordža Pala, a tokom Drugog svetskog rata radio je animacije u filmovima za obuku vojnika, koje je režirao èuveni Frenk Kapra.

1950., Rej Herihausen je poèeo da radi animacije za nauènofantastiène filmove kao što su ”Rat zemlje sa leteæim tanjirima“ i ”Èudovište iz morskih dubina, a zatim i istorijske spektakle ”Sedmo Sinbadovo putovanje“ i ”Milion godina pre Hrista.“ Pisac nauène fantastike Rej Bredberi, autor poznatog romana ”Farenhajt 451,“ prisustvovao je odavanju poèasti slavnom animatoru:

”I sam se oseæam poèastvovanim, jer se Rej i ja poznajemo veæ 65 godina. Odmah smo se sprijateljili jer sam ja sanjao o pisanju scenarija o dinosaurima, a Rej je sanjao o tome da ih oživi.“

Reditelj Frenk Darabont, poznat po filmovima ”Šošenk iskupljenje“ i ”Zelena milja,“ rekao je da je Herihausenov rad inspirisao njega i mnoge druge reditelje:

”On je najbolji. Poznat je po pravljenju èudesa - slièicu po slièicu. Mi reditelji smo prevaranti - puštamo kameru da se okreæe 24 slièice u sekundi i teramo glumce da se kreæu okolo i prièaju. To je lako. Rej je pravio stvari na težak naèin. Slièicu po slièicu, snimao je scene i likove koje je sam stvorio, pomerajuæi ih tako da izgledaju kao da su živi.“

Ono što su gledaoci videli bila su podivljala èudovišta, oživljeni skeleti i leteæi tanjiri u brišuæem letu.

82-godišnji holivudski veteran Rej Herihausen uèinio je i više: davao je idejna rešenja za scenografije, stvarao likove i udahnjivao im život. U tom procesu, razradio je žanr filmova kao što je ”Mejtriks,“ koji su danas medju najpopularnijim.

XS
SM
MD
LG