Linkovi

Eksplodirao autobus u Jerusalimu - 2003-06-11


Eksplozija je raznela autobus u trenutku kada je kretao sa stanice, kraj otvorene pijace Mahane Jehuda. Odgovornost za napad preuzela je palestinska ekstremistièka grupa Hamas, èiji predstavnik Mahmud Zahar je rekao da napad dokazuje da palestinski borci mogu da dopru do Izraelaca bilo gde. Kratko vreme po napadu, izraelski helikopteri su ispalili rakete na jedan automobil u gradu Gazi. U izveštajima se kaže da je najmanje sedmoro Palestinaca poginulo, ukljuèujuæi dvojicu lidera vojnog krila Hamasa.

Do izraelskog napada je došlo dan pošto je Hamas obeæao da æe se osvetiti za izraelski pokušaj atentata na jednog od njegovih visokih funkcionera. Abdel Aziz Rantisi ranjen je juèe kada su izraelski helikopteri ispalili nekoliko raketa na njegovo vozilo u gradu Gazi. Jedan od njegovih telohranitelja i jedna Palestinka su poginuli, a oko 25 ljudi je ranjeno.

Izrael je juèe saopštio da ima dokaze da je Rantisi pomagao u napadima na Izraelce i da je pokušaj atentata na njega bio opravdan. Takodje je reèeno da pokušaj atentata nije imao za cilj da se potkopaju mirovna nastojanja. Izraelski premijer Arijel Šaron je danas navodno rekao svom kabinetu da njegova vlada neæe praviti ustupke teroru. Palestinski premijer Mahmud Abas je pozvao Hamas i druge grupe da obustave napade kako bi se dala šansa miru, ali je odbacio primenu sile protiv ekstremista. Izraelski kabinet je izdao saopštenje u kome se kaže da æe vlada na svaki moguæi naèin štititi bezbednost svojih gradjana.

XS
SM
MD
LG