Linkovi

Hrišæanski terorizam - 2003-06-10


Erik Robert Rudolf je skoro punih šest godina bio na listi najtraženijih Federalnog biroa za istraživanje - FBI-aja. Rudolf je uhapšen krajem prošlog meseca u mestu Merfi, u Severnoj Karolini. On je pored bombaškog napada na Olimpijadi 1996. osumnjièen i za povezanost sa bombaškim napadom na jednu kliniku za abortuse u Birmingemu, u Alabami, u kome je ubijena jedna osoba, kao i sa bombaškim napadom na jedan noæni klub za homoseksualce i kliniku za abortuse u Atlanti. Za sve te napade odgovornost je preuzela organizacija nazvana “Božija armija”, ogranak verskog pokreta “Hrišæanski identitet”, kojem je pripadao i Rudolf.

“To je pokušaj da se pomoæu hrišæanske ideologije promoviše neka vrsta rasne i socijalne èistote”.

Mark Džurgensmajer je profesor sociologije na Univerzitetu države Kalifornije, u Santa Barbari, i autor knjige “Teror u Božjim mislima”, koja je posveæena analizi porasta verskog nasilja u svetu. On kaže da pripadnici pokreta “Hrišæanski identitet” veruju da su belci, poreklom iz severne Evrope, potomci izgubljenih plemena Izraela, odnosno izabrani Božji narod. Jevreje smatraju lažnim narodom, a homoseksualce i lezbejke opasnim aberacijama. Po reèima, profesora Džurgensmajera, ukoliko je Erik Rudolf odogovoran za pomenute napade, on bi mogao da se smatra “hrišæanskim“ teroristom. Meðutim, to je termin koji ne odobrava predsednik Nacionalnog saveta sveštenika, veleèasni Rob Šenk.

“Ne verujem da postoji nešto što se može nazvati hrišæanskim teroristom, jer mir i nenasilje èine srž hrišæanskih verskih naèela. To sasvim jasno proizlazi iz reèi Isusa Hrista, kao i uzora koji on predstavlja. Stoga je pomalo apsurdno govoriti o “hrišæanskom terorizmu”.

No pacifizam je samo jedno tumaèenje Isusovog lika u bibliji. Èlanovi Šnekovog Nacionalnog saveta sveštenika ukazivali su na mnogo manje pacifistièke odlike kada su nastojali da opravdaju blokade klinika za abortuse, pa èak i rat protiv Iraka. U Knjizi otkrovenja Isus se prikazuje kao vojnik koji smièe Božije neprijatelje. Prema nekim procenama pokret Hrišæanski identitet ima izmeðu 20 i 50 hiljada èlanova u Sjedinjenim Državama. Eksperti kažu da su veæina èlanova bili rasisti, anti-semite i da su mrzeli homoseksualce mnogo pre nego što su se pridružili tom pokretu. Mark Džurgensmajer je prouèavao verski terorizam širom sveta:

“Prouèavao sam jevrejski, islamski, hrišæanski, hinduski, budistièki i druge terorizme. U svakom od tih sluèajeva sam ustanovio da nije vera ta koja dovodi do terorizma, veæ socijalni konflikt, neki problem u svetu, stvaran oseæaj represije i nastojanje nekih ljudi da pronaðu osnovu za agresivno stanovište. Oni koriste religiju kao ideologiju u cilju pobune.”

U sluèaju Erika Roberta Rudolfa, pokret Hrišæanski identitet mu je možda poslužio kao platforma za pobunu protiv svog pomalo nomadskog, siromašnog detinjstva koje je provodio bez oca.

XS
SM
MD
LG