Linkovi

Buš optimista u pogledu mira na Bliskom istoku - 2003-06-09


Amerièki predsednik je jasno predoèio da nije ometen nasiljem, i da æe nastaviti da se zalaže za održavanje mirovnog procesa. Rekao je da je otišao sa samita u Akabi uveren da su izraelski premijer Arijel Šaron i palestinski premijer Mahmud Abas spremni da saraðuju u cilju mira:

“Optimistièan sam da su odgovorni lideri shvatili da treba zajednièkim snagama da se borimo protiv teroristièkih napada, kako bi mogla nikne mirna Palestina”.

Predsednik Buš kaže da zna da taj proces neæe biti brz:

“Razumem da æe biti potrebno puno truda, ali spreman sam da predvodim”.

Koliki je napor potreban pokazalo se u prvim danima nakon samita u Akabi. U nedelju su palestinski ekstremisti ubili pet izraelskih vojnika. Premijer Abas, koji je osudio to nasilje, rekao je da neæe preduzeti silu proitv ekstremista jer bi to moglo da podstakne palestinski graðanski rat. Istovremeno, izraelski premijer Arijel Šaron je pao pod udar žestoke domaæe kritike zbog obeæanja datih u Jordanu. Reakcija administracije predsednika Buša na sve to je, po svemu sudeæi, treba nastaviti sa mirovnim procesom uprkos zastoja, lidere treba podseæati na njihova obeæanja i treba jaèati poziciju palestinskog premijera Abasa:

“Jasno mi je da æe biti ekstremista, posebno na palestinskim teritorijama, koji žele da podriju mir. Ali, mislim da je to ljudima dojadilo. Obièan Palestinac mora da zna da vizija premijera Abasa pruža bolji život.”

Predsednik Buš je takoðe rekao da æe njegov novi izaslanik za Bliski Istok, Džon Volf nastojati da pomogne premijeru Abasu da sprovede obeæano gušenje terorizma:

“Ambasador Vulf æe uskoro biti na terenu, proveravati da li ljudi ispunjavaju obaveze, i radiæe na jaèanju pozicije premijera Abasa kako bi mogao da ispuni svoje obeæanje, koje je dao ne samo meni lièno nego i izraelskim zvaniènicima”.

Nakon razgovora u Akabi, predsednik Buš je obeæao da æe budno pratiti mirovni proces. Upotrebio je izraz “upravljanje stadom”, aludirajuæi da æe istrajno raditi na tome da strane ne odustanu od svojih obaveza.

XS
SM
MD
LG