Linkovi

9. juna 1934. Nastao Paja Patak - 2003-06-09


Na današnji dan devetog juna 1934.godine, lik iz crtanog stripa Paja Patak se po prvi put pojavio na filmskom platnu u sporednoj ulozi u animiranom filmu Volta Diznija ”The Wise Little Hen“. Volt Dizni je kreirao ovog histeriènog patka kao suštu suprotnost blagom Mikiju Mausu, glavnoj zvezdi Dizni studija. Paja Patak nikada nije bio popularniji od Mikija Mausa, ali je igrao u više od sto animiranih kratkih filmova koji su vidjeni širom sveta. Njegov stvaralac Volt Dizni, govorio je o likovima iz svojih crtanih filmova kao da su mu bili bliski prijatelji ili rodjaci.

”Jedna od najveæih satisfakcija u našem radu ovde u studiju je divan odnos koji postoji u okviru naše familije likova iz crtaæa. Miki, Pluton, Šilja i cela ostala bratija su uvek bili zabavni saradnici. Medjutim, poput mnogih drugih velikih porodica mi imamo i jedno problematièno dete. U pravu ste: reè je o Paji Patku.

Dizni je svojevremeno opisivao svoj odnose izmedju Paje Patka i porodice crtanih likova Dizni studija osvræuæi se na Paju Patka kao na ”jedno pokvareno jaje“. Volt Dizni je umro 1966.godine. Paja Patak živi i danas.

XS
SM
MD
LG