Linkovi

Novi film  ”Finding Nemo“ - 2003-06-07


Nemo je šarena karipska ribica koja želi da oseti život van granica morskih sasa i ostalih tropskih biljaka sa kojima je odrasla. Medjutim, jednom prilikom Nima kidnapuju skuba ronioci, a Nimov tata Marlon - uvek zaštitnièki nastrojen prema svom narandžasto - belom sinu odluèuje da krene u potragu. Poèinje misija: ”Pronaæi Nima“!

Reditelj filma je Endrju Stenton koji je uspešno po sopstvenom scenariju režirao i prethodne filmove kompanije Pixar: Bug's Life i Toy Story i Monsters, Inc. Endrju Stanton je inspiraciju za film ”Finding Nemo“ pronašao poseæujuæi nacionalne akvarijume i podvodne parkove.

”Seæam se da sam 1992. i 93. godine posetio vodeni park ”Podvodni svet“ u severnoj Kaliforniji, gde je bio postavljen veliki zid od stakla visok 5, a širok 4 metra. Kada stanete ispred njega, oseæate se kao da stojite ispred fantastiènog grebena od raznih vrsta riba. Èak i tada, pre deset godina, pomislio sam: ”Mi bismo ovo mogli da uradimo! Film može da doèara kako bi ovo moglo da izgleda.“ Ovo okruženje je oduvek bilo u mojoj glavi, i polako smo smišljali zaplet“.

Stenton dodaje da je glavni motiv ovakve prièe u filmu bio da pokaže sebi, drugima i prvenstveno svom sinu koliko mu je žao što ne provodi sa njim onoliko vremena koliko bi hteo. Veliki deo istraživanja vezanih za film bio je posveæen podvodnom svetu i karakteristikama vode, i to zbog komplikovanih kompjuterskih efekata koji se bave prelamanjem svetlosnih zraka u vodi.

Likove u filmu FINDING NIMO glasovima su oživeli Albert Bruks kao Marlon, Aleksander Guld kao Nemo, a tu su i Vilem Defo, Džefri Raš i Elen De Dženeres, koja tumaèi zaboravnu ribu zvanu Dori. Medjutim, konzervativna udruženja roditelja veæ su uputila proteste i najavila da æe bojkotovati film upravo zbor toga što je Dori glas podarila amerièka glumica i producent Elen De Dženeres. Naime, problematièna je njena seksualna orijentacija, buduæi se ona otvoreno deklariše kao ljubitelj sopstvenog pola. Medjutim, kritika se slaže da je De Dženeres dobra u ulozi Dori, za koju sama De Dženeres kaže:

”Deca se toliko poistoveæuju sa Dori zato što je ona toliko detinjasta. U njenoj glavi ne postoji ni nagoveštaj toga da bi ajkula mogla da je napadne ili da bi kit mogao da je proguta. Ona je naprosto sræna i optimistièna o pitanju svega.“

Mali Nimo u jednom momentu završava u velikom akvarijumu koji gleda pravo na sidnejsku luku. Ovo je direktna replika na akvarijum koji je reditelj filma Endrju Stenton posetio u Kaliforniji.

Kompanije Pixar i Disney uložile su u produkciju filma ”Finding Nemo“ 94 miliona dolara, a film je samo tokom prvog vikenda zaradio 70 miliona.

XS
SM
MD
LG