Linkovi

U Kongresu  sve veæa zabrinutost zbog severnokorejskog  programa  nuklearnog oružja - 2003-06-07


Suoèena sa novim skepticizmom o razlozima ulaska u rat sa Irakom, administracija nastoji da uveri uticajne èlanove kongresa da zna šta radi u vezi sa Severnom Korejom i Iranom. Te dve zemlje su, kako se izrazio predsednik Buš, deo “osovine zla”. Medjutim, mnogi zakonodavci su i dalje uznemireni zbog politike administracije prema širenju nuklearnog oružja. Osvrnuvši se na zajednièko saopštenje na samitu Grupe 8 u Francuskoj, pomoænik državnog sekretara za kontrolu naoružanja, Džon Bolton, izjavio je da je Iranu “stavljeno do znanja” da mora da obustavi program za proizvodnju nuklearnog oružja.

“Nameæe se zakljuèak da Iran nastavlja sa “civilnim” programom proizvodnje nuklearne energije, koji nije namenjen miroljubivim i ekonomskim ciljevima, veæ služi kao paravan za proizvodnju nuklearnog materijala za nuklearno oružje. ”

Kao i u sluèaju Severne Koreje, administracija predsednika Buša je saopštila da nastoji da reši pitanje iranske situacije diplomatskim putem, kao što je pritisak na Rusiju u vezi sa njenom saradnjom sa Teheranom u oblasti nuklearne tehnologije. Bolton je naveo podršku Rusije u pogledu Irana, izraženu na samitu Grupe 8, kao važan korak napred. Medjutim, neki zakonodavci izražavaju zabrinutost da administracija šalje neizvesne signale o svojim namerama u vezi sa oružjem masovnog uništenja i spremnosti SAD da koriste vojne napade u cilju predupredjenja. Kongresmen iz Teksasa, Kris Bel kaže:

“Preostali deo sveta bi mogao da shvati poruku naše zemlje kao da je u interesu odmetnièkih i neprijateljskih zemalja da ubrzaju razvoj programa oružja masovnog uništenja. Ako se jednostvno sumnja da vaša zemlja poseduje oružje masovnog uništenja, SAD æe napasti. Ukoliko stvarno posedujete tehnologiju za proizvodnju oružja masovnog uništenja i ako je izvozite, mi æemo o tome razgovarati sa vama.”

U vezi sa Severnom Korejom, podsekretar Bolton je jasno stavio do znanja da Bušova administracija nema nameru da bude zastrašena onim što smatra ucenjivanjem nuklearnim oružjem, èime se drugi mogu samo ohrabriti.

“I dalje insistiramo da Severna Koreja mora u potpunosti i nepovratno da okonèa svoj program razvoja nuklearnog oružja i da to uèini na proverljiv naèin. Ali, neæemo pružiti nikakve posebne ustupke da bi se to izvršilo.”

Medjutim, kongresmen Eliot Engel, koji je upravo posetio Severnu Koreju, u okviru jedne kongresne delegacije, izjavio je da je zabrinut da bi “ratoborna retorika” SAD mogla da eliminiše opcije za pregovore.

XS
SM
MD
LG