Linkovi

Rusija i iranski nuklearni program - 2003-06-07


Ruski zvaniènici zauzeli su nedavno oštriji stav prema iranskom nuklearnom programu, izrazivši zabrinutost o pravim namerama i apelujuæi na Iran da potpiše protokol o neširenju oružja masovnog uništenja. Sjedinjene Države su, sa svoje strane, pozvale Iran da omoguæi meðunarodne inspekcije, i ukloni bojazan da koristi rusku tehnologiju i znanje za razvoj tajnog programa za proizvodnju nuklearnog oružja. Dopisnica Glasa Amerike iz Moskve, Lisa Mekadams razgovarala je o ovoj temi sa dvojicom vodeæih ruskih analitièara:

Rusija je na nedavnom samitu Grupe-8 u Francuskoj obeæala da æe obustaviti isporuke nuklearnog materijala Iranu. Meðutim, ruski funkcioneri su nasuprot tome izjavili da æe Rusija nastaviti nuklearnu saradnju sa Iranom. Direktor Fondacije Heritidž sa sedištem u Moskvi, Jevgenij Volk kaže da je Rusija od skora znatno pooštrila svoj stav prema Iranu, ali da to predstavlja samo trenutno nastojanje Rusije da popravi odnose sa Sjedinjenim Državama narušenih zbog sporenja oko Iraka:

“Verujem da Moskva sada ispoljava konstruktivan stav u vezi Irana u cilju izmirenja sa predsednikom Bušom nakon lošeg ponašanja Rusije u vezi Iraka. Meðutim, Moskva bi još jednom mogla da promeni svoju politiku i saopšti da nema dokaza da Iran ima nuklearne ambicije”.

Po oceni direktora moskovskog Centra za informacije o odbrani, Ivana Safranèuka tekuæa politika Rusije prema Iranu je, kako se izrazio, složena:

“Postoje neka pitanja o rusko-iranskim vezama na koja predsednik Putin za sada nije spreman da odgovori. On æe, smatram, nastojati da održi status quo. No, moguæe su izvesne promene stava zbog kontradiktornosti samih rusko-iranskih odnosa”.

Safranèuk ukazuje da je u interesu Rusije da naplati milijardu dolara koliko vredi ugovor sa Iranom o izgradnji nove nuklearne elektrane u Bušeru. On kaže da Putin ne može da bude oštriji prema Teheranu kao što bi to želele Sjedinjene Države i zbog toga što Iran uživa podršku ruskih vojnih i politièkih krugova. Pored toga, ove godine se održavaju ruski parlamentarni izbori što takoðe otežava predsedniku Putinu veæe približavanje Vašingtonu.

No, ruski zvaniènici su ipak predoèili Iranu da bi najbolje bilo da do sastanka Upravnog odbora Meðunarodne agencije za atomsku energiju 16. juna preduzme korake za ublažavanje zabrinutosti zbog nuklearnog programa u Bušeru. Ali, ako Teheran odbije da to uèini, Moskva æe se suoèiti sa neprijatnom dilemom da li da nastavi da pomaže iranski nuklearni program, ili izadje u susret željama Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG