Linkovi

Amerikanci nestali u akciji - 2003-06-07


Jedna od najgorih situacija koje mogu da zadese pripadnike oružanih snaga jeste biti proglašen nestalim u akciji. Amerikanci koji ginu u borbama umiru znajuæi da æe njihovi posmrtni ostaci biti pronaðeni i sahranjeni, da æe njihova porodica biti obaveštena i da æe se amerièki narod sa zahvalnošæu seæati njihove žrtve. Zarobljeni Amerikanci znaju da se njihovi zemljaci neæe smiriti dok ih ne oslobode. Saznati sudbinu Amerikanaca nestalih u akciji izuzetno je važan zadatak. Sjedinjene Države su obavezne - i zakonski i moralno - da utvrde sudbinu svakog amerièkog gradjanina koji se još nalazi na spisku nestalih u oružanim konfliktima. Ako je moguæe, posmrtni ostaci se moraju pronaæi i identifikovati, a zatim sahraniti na odgovarajuæi naèin. Sve dok postoji najmanja moguænost da su nestali amerièki vojnici još živi, Sjedinjene Države moraju uèiniti sve da ih pronaðu i vrate kuæi.

Iz tog razloga amerièki Kongres je 2000. godine usvojio zakon o vraæanju svih živih gradjana kuæi. Više od 8 hiljada amerièkih vojnika vode se kao nestali još od vremena Korejskog rata, a skoro 2 hiljade od vremena Vijetnamskog rata. Zakon iz 2000. omoguæava davanje azila svakom strancu njegovoj porodici iz Vijetnama, Kambodže, Laosa, Kine, severne Koreje i svake bivše sovjetske republike, koji lièno preda amerièkim vlastima nekog živog amerièkog vojnika sa spiska nestalih u borbi u Korejskom ili Vijetnamskom ratu.

Od završetka Vijetnamskog rata 1975. bilo je izveštaja da u jugoistoènoj Aziji ima zarobljenih amerièkih vojnika. Meðutim, do sada ni jedan od tih izveštaja nije potvrdjen. Sjedinjene Države pozivaju svakoga ko ima neku informaciju o Amerikancima nestalim u borbi da kontaktira amerièke vlasti.

XS
SM
MD
LG