Linkovi

Vizija Bliskog istoka - 2003-06-06


Predsednik Džordž Buš se u Egiptu i Jordanu sastao sa arapskim liderima i izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i novim palestinskim premijerom Mahmudom Abasom. Amerièki predsednik je prilikom tih susreta ponovo izneo svoju viziju Bliskog istoka.

“Vidimo moguænost raðanja nove palestinske države. Vidimo moguænost da zavlada opšti mir meðu narodima u regionu. Ostvarenje tih ciljeva æe zahtevati hrabrost i moralnu viziju svih strana i svakog lidera. Amerika je rešena i ja sam rešen da pružim pomoæ svim stranama u donošenju teških i hrabrih odluka koje æe dovesti do mira.“

Sjedinjene Države i druge zemlje su iznele mirovni plan kojim se predviða da dve zemlje, Izrael i Palestina, mirno žive jedna uz drugu. Predsednik Buš je zatražio od Izraela da poštuje palestinska prava i prekine graðenje naselja na spornim podruèjijma. Takoðe, amerièki predsednik “traži od palestinskog naroda da prihvati nove lidere opredeljene za reformu, demokratiju i suprotstavljanje teroru”. Kao što je predsednik Buš ukazao, “ako sve strane ispune svoje obaveze, možemo da postignemo postojani napredak u pravcu palestinskog državotvorstva, bezbednog Izraela i pravednog i sveobuhvatnog mira”.

“Tragamo za istinskim mirom - ne samo zastankom izmeðu novih ratova i intifada - i permanentnim pomirenjem naroda na Bliskom istoku“.

Sveukupni napredak ka miru izmeðu Izraela i Palestinaca, zahteva odricanje od terora. Teror ugrožava Sjedinjene Države. Teror ugrožava arapske države. Teror ugrožava Izrael i teror dovodi u opasnost uspostavljanje palestinske države. Kao što je amerièki predsednik istakao, “teroru se mora suprotstaviti i on mora da bude poražen”.

XS
SM
MD
LG