Linkovi

EU o akcionom planu i Meðunarodnom kriviènom sudu - 2003-06-06


Evropska unija pozvala je danas Srbiju i Crnu Goru da ne potpiše bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Državama koji bi Amerikance izuzeo od jurisdikcije Medjunarodnog kriviènog suda, nedavno osnovanog u Hagu.

Sa govornice velike sale Evropske komisije, portparol za spoljne poslove, Ema Advin je rekla kako se EU još uvek nada da æe zemlje zapadnog Balkana koje još nisu potpisale sporazum, da odole amerièkim pritiscima za koje su, kako je rekla, u Briselu svesni da postoje. Taj poziv, dakle, upuæen je Državnoj zajednici, Hrvatskoj i Makedoniji.

Upitana oko moguæih posledica ako se zemlje odluèe za amerièku ponudu, odgovorila je da EU nije u biznisu kažnjavanja i pretnji, ali da zemlje u pitanju, ako žele da se prikljuèe EU - a kažu da žele - odmah moraju poèeti da donose evropske odluke

Prelazeæi zatim direktno na Državnu zajednicu, rekla je da je Srbija i Crna Gora dobrodošla u EU, ali da ta zemlja mora prethodno da preduzme reforme, i to u vrlo kratkom roku, kako bi nadoknadila izgubljeno vreme. Najbrži put, upozorila je, jeste da se konaèno napravi Studiju izvodljivost, na osnovu koje bi mogao da se potpiše Sporazum o stabliziaciji i pridruženju. Ali, dodala je, u Evropskoj komisiji još nisu dobili "konaènu verziju Studije izvodljivosti", a dok to ne dobiju, rad na Fizibiliti studiji naprosto ne može da poène.

XS
SM
MD
LG