Linkovi

Ramsfeld o iraèkom oružju masovnog uništenja - 2003-06-06


Posle sastanka održanog bez prisustva javnosti, Ramsfeld je insistirao da su amerièki obaveštajni podaci o iraèkom oružju masovnog uništenja bili dobri i da æe na kraju biti dokazano da su bili taèni. Do sada, amerièki vojnici u Iraku nisu uspeli da pronaðu takvo oružje. Ali sekretar Ramsfeld je na pomalo humoristièan naèin objasnio da to ne znaèi da takvo oružje ne postoji:

”Nismo našli ni Sadama Huseina, ali ja ne znam nikoga ko ide okolo tvrdeæi da on nije postojao. Za to je potrebno vreme,“ rekao je Ramsfeld.

Neki èlanovi Kongresa izrazili su interes za pokretanje istrage o obaveštajnim podacima koje je Bušova administracija koristila da opravda rat u Iraku. Ramsfeld je izjavio da æe Pentagon saradjivati u bilo kakvom ispitivanju. Funkcioneri odbrane kažu da je potraga za iraèkim oružjem masovnog uništenja znatno proširena. Nekoliko hiljada ljudi biæe pridodato osoblju koje u Iraku prikuplja dokumenta, obavlja informativne razgovore i analizira postojeæe obaveštajne podatke o tome. Takozvana Iraèka anketna grupa imaæe bazu u Bagdadu, a Pentagon kaže da æe u tim biti ukljuèeni struènjaci iz Australije i Britanije.

XS
SM
MD
LG