Linkovi

Arapske reakcije nakon pregovora u Šarm el Šeiku i Akabi - 2003-06-05


Brojni Arapi su skeptièni da æe pregovori, koji su poèetkom nedelje održani u Šarm el Šeiku i Akabi, stvarno dovesti do konkretnih koraka ka miru na Bliskom istoku. Novinarka Glasa Amerike, Dejl Gavlak, javlja se iz blisko-istoènog biroa u Kairu. Kolumnista egipatskog dnevnika Al Akbar sažeo je raspoloženje meðu Arapima, nakon ovonedeljnog samita koji je za cilj imao nastojanje da se pokrene blisko-istoèni mirovni proces. U svom današnjem tekstu, Said Sombol ukazuje da, iako su pozdravili izjave o stvaranju Palestinske države date tokom samita, Arapi misle da je još prerano da se proceni hoæe li ta obeæanja dovesti do stvarnih koraka ka miru. Sami Izraelci, odnosno njihove pristalice u SAD – kaže gospodin Sombol – možda æe nastojati da taj proces skrenu sa koloseka, kako bi spreèili Palestince da ostvare svoja prava na državnost i povratak. Drugi analitièar, Hasan Nafa, direktor odeljenja za politièke studija na kairskom univerzitetu, smatrada su ovonedeljni pregovori, u najmanju ruku, ulili novu snagu naporima da se prekinu 32 meseca dugi sukobi izmeðu Izraela i palestinaca. On, meðutim, takoðe ukazuje da su Arapi skeptièni da æe takozvana “mirovna mapa” zaista biti i sprovedena.

“Mislim da “mirovna mapa” neæe stvarno bito sprovedena na terenu. Neæe doæi do stvarnog mirovnog procesa, osima ako SAD ne izvrše stvaran pritisak na Izrael. Iz tog razloga ja sam veoma skeptièan u vezi sa pravim namerama predsednika Buša. Možda mu je potrebno zatišje, tokom narednih meseci, kako bi dobio na izborima.”

Poput gospodina Nafe, mnogi Arapi pretpostavljaju da je put koji je predsednik Buš preduzeo po Bliskom istoku, u znaèajnoj meri povezan sa unutrašnjom politikom SAD. Biznismen Magdi Ibrahim kaže da on, prvi pokušaj predsednika Buša da postigne mir na Bliskom istoku, smatra gestom koji treba da mu obezbedi glasove biraèa u nastupajuæoj predsednièkoj kampanji, ili èak da ublaži kritike kojima je amerièka administracija izložena povodom Iraka. On, meðutim, ukazuje da su i Palestinci i Izraelci dužni da preduzu korake kako bi mir bio postignut.

”Nadamo se da æe to iæi ka pravom miru, ali mislim da postoji još puno poteškoæa, a oni moraju da budu hrabri i uèine neophodno.”

Izraelski premijer, Arijel Šaron, obeæao je da æe poèeti sa uklanjanjem jednog broja jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, umesto da prestane sa izgradnjom tih naselja kao što je predviðeno u “mirovnoj mapi”. Istovremeno, njegov palestinski kolega, Mahmud Abas, najavio je prestanak oružane borbe, ali nije pomenuo prisilno razoružavanje paravojnih jedinica.

XS
SM
MD
LG