Linkovi

Misija u Iraku završena - 2003-06-05


Predsednik Džordž Buš je ukazao da je misija u Iraku završena, iako se nastavlja traganje za oružjem masovnog uništenja. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike, Pola Vulfson, predsednik Buš se obratio amerièkim vojnicima u vazduhoplovnoj bazi blizu katarske prestonice Dohe. Predsednik Buš najviše voli tu vrstu dogadjaja- priliku da se lièno obrati trupama u svojstvu vrhovnog komandanta.

“Putujem veæ neko vreme i nadam se da nemate ništa protiv naše posete. Videli smo mnoge lepe prizore, ali nema lepšeg prizora od muškaraca i žena u uniformi Sjedinjenih Amerièkih Država.“

Predsednik Buš je u velikoj vazduhoplovnoj bazi blizu Dohe odao priznanje vojnicima za njihove napore tokom rata i èvrsto obeæao da æe i dalje biti angažovan u Iraku da bi osigurao mir.

“Imamo mnogo posla u Iraku i neæemo odustati dok posao ne bude obavljen. Stajaæemo uz njih dok grade stabilnu demokratiju i miroljubivu buduænost.“

Predsednik Buš je obeæao da æe se traganje za oružjem masovnog uništenja nastaviti i izrazio je uverenje da æe ono biti pronadjeno.

“Mi tragamo. Otkriæemo istinu. Jedno je sigurno. Ni jedna teroristièka mreža neæe dobiti oružje masovnog uništenja od iraèkog režima jer iraèkog režima više nema.“

To nije bilo vreme da se govori o politici i programima. Umesto toga, susret je bio liène prirode dok je predsednik, u košulji, govorio o požrtvovanosti trupa i preneo im zahvalnost Amerike.

“Zahvaljujuæi vama, veliko zlo je okonèano. Zahvaljujuæi vama, dostojanstvo jedne velike nacije je obnovljeno. “

Ranije, predsednik Buš se privatno sastao sa Polom Bremerom, amerièkim civilnim administratorom u Iraku i sa generalom Tomijem Frenksom, koji je predvodio uspešnu vojnu operaciju. Predsednik je takodje kurtoazno posetio katarskog emira i odao mu priznanje kao postojanom prijatelju Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG