Linkovi

Mark Mediš, o sertifikaciji Srbije i Crne Gore - 2003-06-04


M.M.: “Verujem da je postignut znatan napredak u pravcu sertifikacije Srbije i Crne Gore. Glavna tužiteljka Haškog suda, Karla del Ponte, na kraju svoje nedavne posete Beogradu je izjavila da smatra da je postignut znatan progres, što je svakako dobra indikacija da æe se dati zeleno svetlo u ne tako dalekoj buduænosti.”

B.M.: Šta se obièno navodi kao glavna prepreka sertifikaciji Srbije i Crne Gore?

M.M.: “Sertifiakacija je stvarno povezana sa saradnjom sa Haškim tribunalom, istragom i izruèenjem optuženih za ratne zloèine.”

B.M.: Da li amerièka administracija nastoji da unapredi odnose sa Srbijom i Crnom Gorom i na koji naèin?

M.M.: “Ukoliko se da zeleno svetlo za sertifikaciju, veoma je verovatno da æe SAD nastojati da pronadju naèin da daju dalju podršku Srbiji i Crnoj Gori. Nakon tragiènog ubistva Zorana Djindjiæa, sada je svakako vreme da se podrži Srbija i Crna Gora i da se promovišu dalje reforme. Jedno od kljuènih pitanja je da li može da zapoène nova etapa odnosa bez uslovljavanja i potrebe za daljim sertifikacijama. Mislim da je to moguæe, mada je to složeno pitanje zbog brojnih politièkih pritisaka, ali verujem da je novo voðstvo Srbije pokazalo rešenost da iskoreni organizovani krimnial, da saradjuje sa Haškim tribunalom i preuzme odgovornost za prošlost. Medjunarodna zajednica i SAD uoèavaju takav razvoj dogadjaja u Srbiji i Crnoj Gori, što æe biti, verujem, osnova za potpuno ukidanje uslovljavanja.”

B.M.: Iz amerièke perspektive, kakve su šanse za normalizaciju trgovinskih odnosa izmedju SAD i Srbije i Crne Gore i ulazak te zemlje u “Partnersto za mir”?

M.M.: “To su dva realno ostvarljiva cilja. Pitanje normalizacije trogovinskih odnosa je povezano sa usvajanjem zakonskog nacrta o dažbinama, koji je veoma ispolitizovan i nema nikakve veze sa Srbijom i Crnom Gorom, nego sa problemima nekih ovdašnjih industrijskih grana, kao što je tekstilna. To pitanje æe se vremenom rešiti. Ulazak u “Partnerstvo za mir” je takodje realan cilj zbog znatnog napretka u reformi Vojske Srbije i Crne Gore.”

B.M.: Da li bi tome doprinelo usaglašavanje Vlade Srbije i Vlade Crne Gore i pronalaženje zajednièkog programa koji bi unapredio njihove pozicije i na domaæem i na medjunarodnom planu?

M.M.: “Na to mogu da odgovore samo voðstva Srbije i Crne Gore. Medjutim, kao prijatelj Srbije i Crne Gore iz inostranstva, ja bih snažno apelovao na te dve republike da nastupe u zajednièkom duhu. Rekao bih da te dve republike u ovoj etapi razvoja imaju ogroman zajednièki interes. Ne bi trebalo da nesaradnjom i neslogom dovedu u opasnost dosadašnji napredak i medjunarodnu podršku. Dodao bih takodje da nova vlada premijera Zorana Živkoviæa odlièno sprovodi u delo program koji je ostavio prethodni premijer, Zoran Djindjiæ. Predanost tom programu i dosadašnji napredak predstavljaju kljuène komponente u jaèanju medjunarodne podrške Srbiji.

XS
SM
MD
LG