Linkovi

Buš i Šrak obnovili odnose na samitu G8 - 2003-06-02


Dvojica lidera su prijateljskim gestovima pred hordom fotoreportera jasno obznanili svetu da su prošlost ostavili iza sebe. Predsednik Buš je izgleda bio rešen da svojim stavom odgovori kritièarima koji su verovali da, posle transatlantskog jaza izazvanog ratom u Iraku, dvojica lidera više nikada neæe biti u stanju ni da razgovaraju.

”Znam da ima puno ljudi u obe naše zemlje koji se pitaju da li smo uopšte u sposobni za noramalan razgovor. Odgovor glasi -- apsolutno! Možemo da se ne slažemo, ali to ne znaèi da smo medjusobno neprijateljski raspoloženi.“

Predsednik Buš se zahvalio predsedniku Širaku na gostoprimstvu i podršci Francuske prilikom usvajamnja rezolucije u Savetu bezbednosti kojom su ukinute sakncije Iraku, a SAD i Britaniji date takoreæi odrešene ruke u upravljanju tom zemljom u doglednoj buduænosti.

Predsednik Širak je izrazio punu podršku odluci predsednika Buša da se lièno angažuje u potrazi za mirom na Bliskom istoku i sastane, najpre sa arapskim liderima u Egiptu, a potom sa izraelskim i palestinskim premijerom u Jordanu. Medjutim, amerièki predsednik je priznao da su SAD i Francuska zbog neslaganja oko Iraka prošle kroz kritièan period.

”Moramo biti iskreni -- iza nas je teško razdoblje. Shvatam njegov položaj kojimi je jasno stavio do znanja. Nije bilo nikakve sumnje u pogledu stava Žaka Širaka; kao što nije bilo sumnje u pogledu mog. Imamo dobre odnose upravo stoga što smo bili potpuno iskreni jedan prema drugom.“

Predsednik Širak nije javno komentarisao razdor tokom kojeg je postao jedan od najoštrijih kritièara rata u Iraku. Isto tako nije pružio nikakve indikacije da se distancira od stava koji je Francuska zauzela tokom tog sukoba. On je juèe rekao novinarima da veæina zemalja deli njegovu viziju o multilateralnom svetu u kojem SAD nije jedina dominantna sila.

Ukazujuæi da je njegova pažnja sada poptuno posveæena Bliskom istoku, predsednik Buš je izjavio da æe pozvati sve angažovane strane u regionu da odgovore na svoju obaveze u postizanju mira.

”Moja zemlja i ja ulažemo vreme -- koliko god bude potrebno -- da bi se ostvarila vizija o dve države koje žive jedna pored druge u miru. Svestan sam da æe to biti težak proces; svestan sam da æemo morati da saradujemo sa prijateljima, kao što je Francuska, da bismo ostvarili rezultate. Znam da progresa neæe biti dok svi ne prihvate svoje obaveze.“

Komentarišuæi sastanak Buš-Širak, dipliomatski zvaniènici obe strane priznali su da izmedju Francuske i SAD i dalje postoje duboke razlike ali da su dve zemlje barem odluèile da jedna prema drugoj zauzmu prijateljski stav.

XS
SM
MD
LG