Linkovi

Uoèi samita u Egiptu - 2003-06-02


U Šarm-el-Šeiku, egipatskom letovalištu na Crvenom moru, neæe biti demonstranata protiv globalizacije - samo turista u potrazi za osunèanim plažama. Stroge mere bezbednosti uvedene su u ovom popularnom mestu na vrhu Sinajskog poluostrva, uoèi dolaska amerièkog predsednika i arapskih lidera. Njihov sutrašnji susret biæe prvo lièno uèešæe amerièkog predsednika u bliskoistoènim mirovnim naporima i njegov prvi susret sa palestinskim premijerom Mahmudom Abasom.

Najvažnija tema samita, kojem æe predsedavati egipatski predsednik Hosni Mubarak, biæe amerièki plan za mir izmedju Izraela i Palestinaca, kojim se predvidja osnivanje palestinske države pre isteka 2005. godine. Oèekuje se da æe predsednik Buš vršiti pritisak na Arape da pruže otvoreniju podršku novom palestinskom premijeru i pomognu mu da zauzda terorizam i pojaèa bezbednost na teritorijama pod palestinskom kontrolom. Takodje se oèekuje da æe predsednik Buš tražiti od arapskih lidera da obustave finansijsku podršku ekstremistièkim grupama, za koje se smatra da ometaju mirovna nastojanja.

Osim plana za uspostavljanje mira izmedju Izraela i Palestinaca, oèekuje se da æe amerièki i arapski lideri razgovarati o buduænosti i stabilnosti Iraka, o amerièko-arapskoj ekonomskoj saradnji, kao i o medjunarodnim nastojanjima na suzbijanju terorizma.

XS
SM
MD
LG