Linkovi

Osuda teroristièkih napada na Bliskom istoku - 2003-06-01


Niz teroristièkih napada u Saudijskoj Arabiji, Maroku i Izraelu izazvali su osudu širom Bliskog istoka. Reagovanje je posebno jako u Saudijskoj Arabiji, posle tri usaglašena samoubilaèka napada u Rijadu u kome su poginule 34 osobe. “ To je bio poduhvat jasnog zla” navodi se u uvodniku dnevnika na engleskom jeziku, “Arab News”, u Saudijskoj Arabiji. Oni koji su odgovorni za napade, navodi se u tom listu, “ su novi fašisti. Nemilosrdni, hladni i puni mržnje, sa ludaèkom vizijom Islama, oni su proglasili rat protiv èoveèanstva...Oni su spremni da ubiju svakog ko je na njihovom putu...mada uz bogohuljenje tvrde da obavaljaju Božiji posao.” Oni koji su organizvali teroristièke napade biæe uhvaèeni i kažnjeni. Medjutim, to neæe biti dovoljno , istiæe se u uvodniku lista “Arab News”. “ Uslovi koji su uzrokovali takav terorizam moraju se promeniti . Samoubice bombaši ohrabreni su otrovom anti-zapadnjaštva koji koji se probija venama Bliskog istoka , ukljuèujuæi Saudijsku Arabiju. Oni koji su likovali povodom teroristièkih napada 11-tog septembra 2001 godine, i oni koji sreæno podržavaju samoubilaèke napade u Izraelu i Rusiji, kao i oni koji smatraju ne -muslimane manje humanim od muslimana i prema toma nešto èega se može osloboditi, svi snose deo odgovornosti za bombaške napade u Rijadu.”

Kao što je predsednik Džordž Buš rekao, te prezrive akte terorizma ” izvršile su ubice, èija jedina vera je mržnja. ” Zaista, rekao je predsednik Buš, teroristi “ napadaju nade muslimana širom sveta.”

“ Kada teroristi vrše samoubilaèke misije ili ubijaju, oni krnjave visoka etièka uèenja samog islama.”

Medjutim, predsednik Buš je jasno stavio do znanja da æe “ SAD pronaæi ubice i njima æe biti jasno znaèenje amerièke pravde.”

XS
SM
MD
LG