Linkovi

Buš  nastoji da ublaži nesuglasice zbog rata u Iraku - 2003-05-31


Predsednik Džordž Buš je ukazao da je vreme da Sjedinjene Države i Evropa stave nesuglasice na stranu i da se ujedine u odbrani slobode. Kako izveštava dopisnica Glasa Amerike Pola Vulfson, predsednik Buš je govorio o tome u poljskom gradu Krakovu, prvom odredištu jednonedeljne posete Evropi i Bliskom istoku. Predsednik Buš nastoji da ublaži nesuglasice zbog rata u Iraku i zaceli rane. Predsednik se usredsredio u svom jedinom govoru tokom posete starom kontinentu na ono što ujedinjuje zemlje s ober strane Atlantika. Prema njegovim reèima, saveznici su suoèeni sa velikim izazovima, naroèito sa pretnjom terorizmom, te stoga nije vreme da se podstièu podele u velikom savezu.

“Vreme da se ujedinimo u odbrani slobode i poveæamo zajednièke dužnosti slobodnih nacija.“

Predsednik Buš je održao govor pred velikim brojem gradjana okupljenih pred zamkom Vavel u Krakovu. Tokom ove, druge posete Poljskoj predsednik je podsetio da je pred dve godine govorio u Varšavi o svojoj viziji jedinstvene Evrope , slobodne i u miru. Prema njegovim reèima, Amerika je i dalje èvtsto predana translatlanskom savezništvu.

“Došao sam u Krakov da iznesem namere moje zemlje. Sjedinjene Države su privržene snažnom atlanskom savezu da bi se osigurala naša sloboda, unapredila ljudska sloboda i održao mir u svetu. “

Predsednik Buš je ukazao da su odnosi u zapadnom savezu bili nedavno stavljeni na probu zbog rata u Iraku , kome su se usprotivile Francuska, Nemaèka i Rusija, ali da ti odnosi nisu bili prekinuti.

”Evropa i Amerika æe uvek biti udružene ne samo zbog naših interesa. Naš savez je savez ideala i uverenja.“

Predsednik Buš je u svom govoru pomenuo više puta borbu poljskog naroda protiv tiranije i podršku ratu u Iraku. Pomenuo je takodje moralno vodjstvo dva poljska sina-pape Jovana Pavla II i Elija Vizela koji je preživeo holokaust. Predsednik Buš je takodje posetio bivše nacisitièke koncentracione logore Aušvic i Birkenau i naglasio da se èoveèanstvo mora ujediniti u borbi protiv zla. Predsednik je otputovao iz Poljske u Rusiju radi razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom, da bi posle toga uèestvovao na ekonomskom samitu Grupe 8 u Francuskoj. Predsednik æe posle kratkotrajnog uèešæa na tom samitu otputovati na Bliski istok da bi preduzeo-kako bi se moglo pokazati -kriitièan diplomatski korak. Predsednik se nada da æe održati tripartitni samit sa izraelskim premijerom Arijelom Šaronom i palestinskim premijerom Mahmudom Abasom. Predsednik je ukazao tokom posete Poljskoj da æe apelovati na sve strane da se suprotstave nasilju i marljivo rade za mir.

”Ni jedan savestan lider ne može da prihvati dalje poniženje, ubijanje i oplakivanje.“

Predsednik Buš je naglasio da æe uèiniti sve što je u njegovoj moæi da pomogne protivnim stranama da postignu sporazum i da ga zatim sprovedu u delo.

XS
SM
MD
LG