Linkovi

Pentagon o Iraèkom oružju za masovno uništenje - 2003-05-30


Iako su, po svemu sudeæi, pronašle dve mobilne laboratorije za biološko oružje, amerièke trupe nisu do sada ušle u trag stvarnom biološkom ili hemijskom oružju, što je podstaklo kritièare da ustvrde da su amerièke obaveštajne informacije pogrešne ili politièki motivisane da bi se opravdao razlog za rat protiv Iraka. No, sekretar za odbranu Donald Ramsfeld naglašava da to nije tako.

“Uveravam vas da ovaj rat nije bio preduzet ni pod kakvim lažnim izgovorom.“

Ramsfeld je naglasio u radio intervjuu u Pentagonu da su amerièke i britanske obaveštajne informacije o iraèkom oružju masovnog uništenja sakupljene pre poèetka rata bile taène. Prema njegovim reèima, vlada Sadama Huseina je posedovala hemijsko i biološko oružje.

“Verovali smo i verujemo i sada da je Irak imao hemijsko i biološko oružje i da je imao program proizvodnje nuklearnog oružja, ali da nije imao nuklearno oružje.“

Ramsfeld je ukazao da nepobitan dokaz nije do sada pronadjen zbog nekoliko faktora, ukljuèujuæi velièinu Iraka, broj lokacija koje su pod sumnjom i iraèko iskustvo u prikrivanju programa proizvodnje oružja. Ramsfeld je ponovio da nije oèekivao da æe koalicione snage po ulasku u Irak lako naæi zabranjeno oružje i izrazio je uverenje da æe Iraèani biti predusretljivi i izvestiti inspektore gde se to oružje nalazi. Ramsfeld je naglasio da èvrsto veruje da ono postoji i da æe biti pronadjeno u Iraku, iako se nagadjalo da ga je režim Sadama Huseina uništio pre izbijanja rata ili transportovao u jednu susednu zemlju. Sekretar za odbranu Ramsfeld je izrazio takvo gledište nakon što je iraèki hemièar Halid Fransis Tomas, koji je bio šef jedne laboratorija za testiranje nervnog gasa pod Sadamom Huseinom predoèio da je Sadamov režim prekinuo proizvodnju takvog oružja posle zalivskog rata 1991. godine. Hemièar Tomas, hrišæanin i diplomac Bagdadskog univerziteta, naveo je u intervjuu Glasu Amerike da je toj laboratoriji bilo naredjeno posle zalivskog rata da obustavi testiranje nervnog agensa ve-iks i predje na istraživanje pesticida i herbicida. Tomas je takodje rekao da mu nije poznato da je vlada Sadama Huseina imala bilo kakav program proizvodnje hemijskog ili biološkog oružja posle 1991. godine.

XS
SM
MD
LG