Linkovi

Zavoji od ljuske raka - 2003-05-29


Zavoje, napravljene od hitosana koji je poznat u Kini kao sredstvo za ubrzanje zarastanja rana, proizvodi kompanija iz Oregona ”Hem Con,“ što je skrachenica za ”kontrola krvarenja“. Doktor Bil Vajsman, partner u toj kompaniji, kaže da ovaj zavoj predstavlja veliko poboljšanje u odnosu na pamuène jastuèiæe od gaze, koji su vekovima korišæeni na ratištu.

”Na slikama iz Trojanskog rata vidi se zavoj koji lièi na one koji su naši lekari koristili u prošlosti. Obièan pamuèni zavoj koji se koristi za previjanje rana ne zaustavlja krvarenje”.

Medjutim, naglašava Dr. Vajsman, nov zavoj zaustavi èak i obilno krvarenje naprsle arterije time što se zalepi za ranu. Amerièka uprava za lekove je odobrila ovaj zavoj prošlog novembra. Istraživaèi u medicinskom centru Providens St.Vinsent, u mestu Portland u Oregonu, razvili su taj proizvod koji je finansirao Pentagon naruèivši 27 hiljada zavoja. Tri hiljade zavoja je testirano u Avganistanu i Iraku. Jedan istraživaè, poreklom Kinez, predložio je da tim istraži jedan stari azijski lek u potrazi za agensom za zgružavanje krvi. Dr. Kenton Gregori kaže da su istraživaèi sledili tu i druge informacije.

”Pregledali smo sve patente i publikacije koje smo našli, neke stare èak i više decenija, u pokušaju da otkrijemo šta uzrokuje zgrušavanje krvi. Istražili smo kako reaguju ljudski protein, životinjski protein, jedinjenja poput sulfata gvoždja - i neke vrste plastike. Medjutim, hitosan je pobedio; daleko je najefikasniji za momentalno zgrušavanje krvi“.

Hitosan, èiji ekstrakt se dobija iz ljuske raèiæa, ima još jednu prednost -- ubija bakterije i spreèava infekciju. Novi zavoji su pod rukom poput sundjera i izgledaju kao plastika, ali se zalepe za kožu kad ih nakvasite. Istraživaèi napominju da su još dva proizvoda za zaustavljanje krvarenja nedavno izbaèena na tržište - jedan od vulkanske prašine, a drugi od ljudskih proteina. Medjutim, oni navode da su zavoji od hitosana, koji koštaju 90 dolara po komadu, efikasniji i jeftiniji od alternativa, i dodaju da bi, jednoga dana mogli da postanu standardni deo vojne opreme.

XS
SM
MD
LG