Linkovi

29.maja 1953. prvi alpinisti kroèili na vrh Mont Everesta - 2003-05-29


29. maja 1953. u 11èasova i 30 minuta pre podne, Britanac Edmund Hilari i njegov nepalski kolega Tenzing Norgaj su postali prvi alpinisti koji su kroèili na vrh Mont Everesta. Najviša taèka na svetu bila je vekovni san zaljubljenika u planinske vrhove i svi dotadašnji pokušaji alpinista da se domognu te taèke su propadali. Brojni pojedinci i èitave ekspedicije nestajali su u ledenim pustinjama himalajskog planinskog masiva. O istorijskom podvigu Edmunda Hilarija i Tenzinga Norgaja prilog je pripremio dopisnik Glasa Amerike iz Nju Delhija Džim Tipl. 1953. godine se o najvišem planinskom vrhu na svetu jako malo znalo. Nije èak bilo poznato ni da li ljudi uopšte mogu da opstanu na visini od 8.850 metara, rekao je alpinista Edmund Hilari na proslavi pedesetogodišnjice velikog podviga u Nju Delhiju.

”Najviše nas je brinulo, da li je uopšte moguæe doæi do vrha Mont Everesta i preživeti. Plašila nas je psihološka barijera, moguænost da se popnemo do vrha i samo se srušimo. Stalno smo o tome mislili.“

Meðutim Hilari i Norgaj su dokazali da je život na najvišoj taèki na svetu moguæ. Obojici je to bio drugi pokušaj da se domognu vrha Mont Everest. Hilarijev prvi pokušaj je bio 1951., a Tenzingov 1952. 1953. godine, obojica su se našla u britanskom timu alpinista. Nešto ranije druga dvojica planinara iz njihovog tima bila su 90 metara udaljena od cilja kada su im otkazale boce za kiseonik. Pošto su prenoæili na visini od 8.300 metara, Hilari i Tenzing su 29. maja, u zoru krenuli u završnicu osvajanja vrha Mont Everesta. Nekoliko sati kasnije pred njima je bila jos samo jedna prepreka. 12 metara visoka stena.

”Probio sam se do vrha, a onda mi se pridružio Tenzing . Ceo svet bio je pod nama.“

Alpinisti su se zagrlili i ostavili nekoliko sitnica u snegu. Edmund Hilari je slikao svog kolegu, a potom su polako poèeli da se spuštaju niz planinu. Od tog trenutka njihov život bio je potpuno promenjen. Godinama, Hilari i Tenzing nisu hteli da kažu ko je prvi kroèio na vrh Mont Everesta. U autobiografiji koju je objavio posle smrti svog nepalskog kolege, Edmund Hilari je napisao da se on popeo prvi, ali da to nije važno jer bez meðusobne pomoæi ni jednom to ne bi pošlo za rukom. Od maja 1953. do danas na vrh Mont Everesta se popelo preko 1200 alpinista.

XS
SM
MD
LG